εκλογές-ηπα-δεν-αναγνωρίζει-την-ήττα-τ-725653
ΚΟΣΜΟΣ | 11.11.2020 | 10:01

Εκλογές ΗΠΑ: Δεν αναγνωρίζει την ήττα Τραμπ ο επικεφαλής της Γερουσίας

Βαριά είναι η ήττα των Δημοκρατικών στη Γερουσία, παρά το γεγονός ότι κέρδισαν την προεδρία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν μια από τις έδρες τους στη Γερουσία των ΗΠΑ με την επανεκλογή χθες Τρίτη του Τομ Τίλις στη Βόρεια Καρολίνα, μια πολύ κακή εξέλιξη για τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν που βλέπουν τις ελπίδες τους για τον έλεγχο της Γερουσίας να εξανεμίζονται.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της Γερουσίας, ο  Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χρειάζεται να αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές, μέρες μετά που η προεδρική κούρσα έληξε υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν.

«Στις ΗΠΑ, όλες οι νόμιμες ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν. Όλες οι παράνομες ψήφοι δεν πρέπει να καταμετρηθούν. Η διαδικασία πρέπει να έχει διαφάνεια ή να την παρατηρούν όλες οι πλευρές, και τα δικαστήρια είναι εδώ να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες» είπε ο ΜακΚόνελ στη Γερουσία και συνέχισε: «Τα θεσμικά μας όργανα έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτό, έχουμε ένα σύστημα να εξετάζει τις ανησυχίες και είναι 100% δικαίωμα του προέδρου Τραμπ να διερευνήσει ισχυρισμούς για παρατυπίες και να σταθμίσει τις νομικές επιλογές του».

Οι Ρεπουμπλικάνοι καταλαμβάνουν πλέον 49 έδρες έναντι 48 των Δημοκρατικών στο 100μελές σώμα. Μένουν να κριθούν ακόμη τρεις έδρες: μία στην Αλάσκα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος γερουσιαστής προηγείται, σύμφωνα με τα ακόμη προσωρινά αποτελέσματα, και δύο στην παραδοσιακά συντηρητική Τζόρτζια, όπου θα γίνουν διπλές επαναληπτικές εκλογές την 5η Ιανουαρίου.

Οι Δημοκρατικοί καλούνται να αποσπάσουν αυτές τις δύο τελευταίες έδρες αν θέλουν να στερήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους. Στην περίπτωση που η ισορροπία είναι μοιρασμένη (50 έδρες για κάθε κόμμα), την καθοριστική ψήφο θα την έχει η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση των Δημοκρατικών κινδυνεύει να μη μπορεί να περάσει κανέναν νόμο, ούτε να εξασφαλίσει την έγκριση διορισμών από τον πρόεδρο — των υπουργών του, των πρεσβευτών του, ή δικαστών, ιδίως στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ο Τζο Μπάιντεν, μέλος του σώματος αυτού επί 36 χρόνια, θα κληθεί να αξιοποιήσει τα ταλέντα του στον διάλογο και στη διαπραγμάτευση. Ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωσε σίγουρος χθες ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη από πολιτικούς της αντίπαλης παράταξης.