Έκλεισαν αθώους στη φυλακή για 31 χρόνια -Με πόσα εκατομμύρια τους αποζημίωσαν

Αποζημίωση ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων έλαβαν οι Leon Brown και Henry McCollum, τα δυο αδέρφια που φυλακίστηκαν άδικα για το έγκλημα του βιασμού και της δολοφονίας ενός 11χρονου κοριτσιού το 1983.

Τα δυο αδέρφια αφέθηκαν ελεύθερα το 2014, όταν δείγματα DNA απέδειξαν ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από έναν άλλον άνδρα, ο οποίος ήδη βρισκόταν στη φυλακή για έναν άλλο φόνο.

Ο Leon και ο Henry ήταν μόλις 15 και 19 ετών αντίστοιχα όταν καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή και παρέμειναν για 31 χρόνια στην φυλακή περιμένοντας την εκτέλεσή τους.

Ένα χρόνο μετά την αποφυλάκισή τους, τα δυο αδέρφια αποφάσισαν να ασκήσουν δίωξη εναντίον των οργάνων του νόμου υποστηρίζοντας ότι τα αστικά τους δικαιώματα παραβιάστηκαν κατά τη διάρκεια ανακρίσεων που οδήγησαν στην καταδίκη τους.

«Όταν οι πελάτες μου καταδικάστηκαν ήταν έφηβοι. Επίσης είναι αποδεδειγμένο ότι ο δείκτης νοημοσύνης τους είναι πολύ χαμηλός. Ουσιαστικά, οι αστυνομικοί τους πίεσαν και τους εξανάγκασαν να ομολογήσουν για ένα έγκλημα που ποτέ δεν διέπραξαν», ανέφεραν οι δικηγόροι των δυο αδερφών.

Μάλιστα, ο 45χρονος Leon υπέφερε τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της φυλάκισης, που απέκτησε μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας, σε σημείο που πλέον χρειάζεται 24ωρη φροντίδα από ειδικό.

Τελικά, μετά από έξι χρόνια δικαστικής μάχης, το οκταμελές δικαστήριο της Βόρειας Καρολίνας αποφάσισε να αποζημιώσει τους δυο αδερφούς με 75 εκατομμύρια δολάρια, ένα για κάθε χρόνο που πέρασε ο καθένας τους στη φυλακή και επιπλέον 13 για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη.

Συχνά, στις ΗΠΑ οι φυλακισμένοι μπορεί να περιμένουν για χρόνια, ή ακόμα και δεκαετίες μέχρι να εκτελεστεί η ποινή τους, με αρκετούς εξ’ αυτών να πεθαίνουν από φυσικά αίτια, πριν τους χορηγηθεί η θανατηφόρα ένεση.

Οι συνθήκες κράτησης των καταδικασμένων σε θανατική ποινή είναι εξαιρετικά σκληρές, με τους φυλακισμένους να βρίσκονται συνήθως για χρόνια στην απομόνωση.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, εκτιμάται πως το 2,3% με 5% (περίπου 50.000-110.000 άνθρωποι) των φυλακισμένων στις ΗΠΑ, είναι αθώοι.

«Έχω την ελευθερία μου. Υπάρχουν ακόμα πολλοί αθώοι άνθρωποι στη φυλακή και δεν τους αξίζει αυτό», είπε ο 50χρονος πια Henry McCollum.

ΚΟΣΜΟΣ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ΦΥΛΑΚΕΣ, ΑΘΩΟΙ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]