έκκληση-της-ε-ε-να-σταματήσουν-οι-εχθρο-869147
ΚΟΣΜΟΣ | 13.09.2022 | 23:40

Έκκληση της Ε.Ε. να σταματήσουν οι εχθροπραξίες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Η Ε.Ε. απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, καθώς υπάρχει η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Σοβαρές μάχες σημειώθηκαν κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες ώρες με αναφορές για απώλειες ζωών. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν από αυτή την κλιμάκωση και η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να τηρηθεί πλήρως», αναφέρει στη δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες και των δύο χωρών και σήμερα μιλάει με τους αντίστοιχους Υπουργούς Εξωτερικών. «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να ενεργεί ως έντιμος μεσολαβητής μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για να βοηθήσει στην επίτευξη του κοινού στόχου ενός Νότιου Καυκάσου που είναι ασφαλής, ευημερεύων και σε ειρήνη, προς όφελος όλου του λαού του», αναφέρεται στη δήλωση , ενώ σημειώνεται ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ θα ταξιδέψει στις δύο χώρες αμέσως για να υποστηρίξει την απαραίτητη αποκλιμάκωση και να συζητήσει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία διαλόγου των Βρυξελλών μεταξύ των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν