εισβολή-στο-καπιτώλιο-από-την-τηλεόρα-1052113
ΚΟΣΜΟΣ | 23.07.2022 | 11:42

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Από την τηλεόραση παρακολουθούσε την επίθεση ο Τραμπ

Η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επιδρομή του Κογκρέσου στις ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθούσε το Fox News στην τραπεζαρία επί 2,5 ώρες κατά τη διάρκεια της επιδρομής του Κογκρέσου.

Η επιτροπή ανέφερε ότι ο Τραμπ αρνήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για περισσότερο από 187 λεπτά που μεσολάβησαν μεταξύ της εμπρηστικής ομιλίας του προς τους οπαδούς του και του βίντεο στο οποίο καλεί τον όχλο να γυρίσει σπίτι του. «Ο πρόεδρος έμεινε στο τραπέζι του και παρακολούθησε την επίθεση στην τηλεόραση, ενώ τα ανώτατα στελέχη του Λευκού Οίκου, οι στενότεροι σύμβουλοί του και μέλη της οικογένειάς του τον εκλιπαρούσαν να πράξει αυτό που οφείλει να κάνει κάθε Αμερικανός πρόεδρος», είπε η Δημοκρατική βουλευτής Ιλέιν Λούρια.

Στην κατάθεσή του μέσω βίντεο, ο πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνε είπε ότι ο Τραμπ αρνήθηκε να επικοινωνήσει με τα μέλη της κυβέρνησης, προτιμώντας να αφήσει τον όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο. Ο μεγάλος γιος του Τραμπ, Ντον Τζούνιορ, ικέτευσε τον πατέρα του σε μήνυμα προς τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, προκειμένου ο πρόεδρος να δώσει τέλος στην επίθεση. «Πρέπει αμέσως να καταδικάσει αυτές τις ανοησίες. Θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν την υστεροφημία του με αυτό, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά», έγραψε ο Ντον Τζούνιορ στον προσωπάρχη Μαρκ Μέντοουζ την 6η Ιανουαρίου.

Φοβόταν για τη ζωή τους

Μέλη της προσωπικής ασφάλειας του αντιπροέδρου Μάικ Πενς κατέθεσαν ότι φοβήθηκαν για τη ζωή του αντιπροέδρου μετά την άρνησή του να συμφωνήσει με τους ισχυρισμούς περί εκτεταμένης νοθείας, με μέλη της μυστικής υπηρεσίας, αρμόδιας για την ασφάλεια του αντιπροέδρου, να τηλεφωνούν σε κοντινά τους πρόσωπα για να τα αποχαιρετήσουν φοβούμενα για τη ζωή τους. Εικόνες διαδηλωτών οι οποίοι αναζητούσαν συγκεκριμένα μέλη του Κογκρέσου, όπως η Δημοκρατική πρόεδρος του οργάνου Νάνσι Πελόζι και η άτυπη επικεφαλής της ομάδας αριστερών νομοθετών Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ, κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγώντας στην ταυτοποίησή τους και σε συλλήψεις δεκάδων από αυτούς από τις ομοσπονδιακές αρχές. Οι ίδιοι διαδηλωτές, φανατικοί οπαδοί του Τραμπ, αναζήτησαν επίσης τον αντιπρόεδρο Πενς, έχοντας μάλιστα ετοιμάσει αγχόνη ειδικά γι’ αυτόν.

Κατά του Ζέλντιν

Στο μεταξύ, την εκστρατεία του συνέχισε χθες ο Λι Ζέλντιν, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, μετά την επίθεση που δέχθηκε σε προεκλογική του εμφάνιση στην κωμόπολη Φέρπορτ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ζέλντιν, ο 43χρονος Ντέιβιντ Τζακουμπόνις ανέβηκε στη σκηνή κρατώντας μαχαίρι και προσπάθησε ανεπιτυχώς να μαχαιρώσει τον υποψήφιο.