εισβολή-ρωσίας-στην-ουκρανία-βομβαρδ-994837
ΚΟΣΜΟΣ | 24.02.2022 | 19:00

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία: Βομβαρδίζονται Κίεβο & Μαριούπολη -Όρους «παράδοσης» επιθυμεί ο Πούτιν (live)

Το χειρότερο δυνατό σενάριο επιβεβαιώθηκε για την Ουκρανία με τη χώρα να βρίσκεται επισήμως από το πρωί της Πέμπτης σε κατάσταση πολέμου.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις:

Upd 00:20

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποφάσισε γενική επιστράτευση στη χώρα.

Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αρχηγού του κράτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η κρατική άμυνα, να διατηρηθεί η ετοιμότητα μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο πρόεδρος αποφάσισε να ανακοινώσει γενική κινητοποίηση.

Υπενθυμίζοντας τους κανόνες στρατιωτικού νόμου που έχουν κηρυχθεί στη χώρα, ο αξιωματούχος Daniil Menshikov δήλωσε πως λόγω του στρατιωτικού νόμου, οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα.

Upd 21:58

Ρωσικό στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος An-26 συνετρίβη στην περιφέρεια Voronezh κατά τη διάρκεια πτήσης για μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Πληροφορίες για ανακατάληψη αεροδρομίου από Ουκρανούς που αντιστέκονται. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν σε όλο τον κόσμο. Πολλά ερωτηματικά μετά τις εξαγγελίες Μπάιντεν. Και η Ευρώπη ετοιμάζεται για οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία. To Πεντάγωνο των ΗΠΑ στέλνει 7.000 αμερικανούς στρατιώτες στην Ευρώπη. Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα 57 νεκρούς και 169 τραυματίες σε πάνω από 200 πολεμικές επιθέσεις. Επιβεβαίωσε την κατάληψη από Ρώσους του Τσέρνομπιλ. Πάνω από 100.οοο πρόσφυγες μετακινούνται σε Ρουμανία και Μολδαβία.

Upd: 20:33

Ισχυρές εκρήξεις στα περίχωρα της Μαριούπολης! Σφοδρά πυρά και εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της Μαριούπολης, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με τους Ρώσους εισβολείς σε τρία μέτωπα.

Upd 19:46

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters. Υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Upd: 19:00

Η Μόσχα δήλωσε την «προθυμία» της να διαπραγματευθεί με το Κίεβο, τους όρους παράδοσης της χώρας, όπως δήλωσε το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίτρι Πέσκοφ, μετέφερε την επιθυμία του προέδρου Πούτιν να ξεκινήσει συζητήσεις με την ουκρανική πλευρά, υπό την προοπτική των εγγυήσεων ότι α) η Ουκρανία θα διατηρεί πλέον «ουδέτερη στάση» και β) ότι δεν θα αναπτύξει όπλα στο έδαφός της.

Upd 17:45

-Ορισμένα τμήματα της Χερσώνας, μιας επαρχίας στη νότια Ουκρανία που συνορεύει με την Κριμαία δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις τοπικές αρχές.

-Ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας εισήλθαν σήμερα σε μια περιοχή κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

-Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κιέβου δήλωσε ότι 4 σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ουκρανική ηγεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

-Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη.

-Η αεροπορική βάση της Ουκρανίας στη Μαριούπολη καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσικούς πυραύλους.

Upd: 16.12 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε ειδική εντολή σε όλους τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

Παράλληλα ο Κανασένκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, «μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, κατά την πορεία των πολεμικών ενεργειών παραδόθηκαν 14 Ουκρανοί στρατιωτικοί ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα μαχητικό ελικόπτερο και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

Τα αεροδρόμια που έχουν χτυπηθεί

Upd: 16.01 

Η Πολωνία ετοιμάζει ένα τρένο με ειδικό ιατρικό εξοπλισμό για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών από την επίθεση της Ρωσίας κατά της γειτονικής της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι τα πολωνικά νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν χιλιάδες ασθενείς.

«Η Πολωνία ετοιμάζεται να δεχθεί μετανάστες από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανόμενων Ουκρανών πολιτών που επηρεάστηκαν από την ένοπλη σύγκρουση», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε e-mail που εστάλη στο Reuters.

15.50 

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες δυνάμεις έχουν αιχμαλωτιστεί ύστερα από σκληρές μάχες στα ανατολικά της χώρας.

Upd: 15.00 

«Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν» στο χωριό Λιπέτσκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού. Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν επίσης οι αρχές αυτής της πόλης.

Upd: 14.51 

Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Upd: 14:30

Σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες έξω από το Κίεβο, καθώς ρωσικές δυνάμεις που μπήκαν στην Ουκρανία από την Λευκορωσία, κατευθύνονται προς την Ουκρανική πρωτεύουσα.

Ήδη πύραυλοι έχουν πέσει σε στρατιωτικούς στόχους στο Κίεβο, ενώ αερομαχίες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, σημειώνονται πάνω από την πόλη.

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν οι αρχές αυτής της πόλης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του «Reuters» μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

Η Ουκρανική συνοριοφυλακή της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad. Να σημειωθεί ότι η Ουκρανική Συνοριοφυλακή, καταγγέλλει ότι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία και μέσω της αποκλεισμένης περιοχής του Τσέρνομπιλ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτέλέσματά της και υποστήριξε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα.

Ο Πεσκόφ είπε πως η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει και από τα αποτελέσματά της και πως η επίθεση ιδανικά θα εκκαθαρίσει τη χώρα από τους «ναζί» και θα «εξουδετερώσει» το στρατιωτικό δυναμικό του Κιέβου.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως κανείς δεν μιλάει για κατοχή της Ουκρανίας και πως είναι «απαράδεκτο» να χρησιμοποιείται η λέξη στο πλαίσιο της ρωσικής επιχείρησης.

Μέχρι στιγμή έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 100 νεκροί ανάμεσα και τους πολλοί άμαχοι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται δεύτερο κύμα της Ρωσικής επίθεσης.

Παράλληλα η Ουκρανία αντιμετωπίζει αδιάκοπα κυβερνοεπιθέσεις, όπως υποστήριξε αξιωματούχος από το Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, θα συγκαλέσει τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται σήμερα σε λογαριασμό στο Telegram που συνδέεται με την προεδρία.

Upd: 13.15

Σύμφωνα με την Ουκρανική προεδρία, περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους 10 πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

Upd: 12.30

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κάλεσε το λαό να πάρει τα όπλα γιατί «αυτός ο διάβολος θέλει να καταστρέψει ένα έθνος»,

Upd: 11:00

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αυτονομιστών του Ντονιέτσκ ο ουκρανικός στρατός έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από την Mαριούπολη την πόλη με το έντονο ελληνικό στοιχείο.

Upd: 10:07

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε πως τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα έχουν τραυματιστεί, από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Upd 09:35

-Για έναν νεκρό από τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο νεκρός καταγράφηκε στην πόλη Μπροβαρί στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχει και τουλάχιστον ένας τραυματίας.

-«Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ζήτησε από τη Μόσχα «να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις».

Upd 08:44

Καταστρέψαμε αεροπορικές βάσεις και την αεράμυνα της Ουκρανίας, λέει η Ρωσία. Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους λένε ότι κατέρριψαν ρωσικά μαχητικά και ελικόπτερο!

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν να πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο δημοσιογράφος της Guardian, Λουκ Χάρντινγ στο Κίεβο, έγραψε στο Twitter πως υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι στους δρόμους και πως ο κόσμος κάνει ουρές στα ΑΤΜ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν ένα πακέτο νεών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Νωρίτερα…

Οι δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσαν επίθεση στην Ουκρανία με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Eκρήξεις στο Κίεβο, στην Οδησσό, τη Μαριούπολη και άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ανακοινώσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τα ξημερώματα, εν μέσω προειδοποιήσεων από παγκόσμιους ηγέτες ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τη σύντομη τηλεοπτική ομιλία του Πούτιν, περίπου στις 5 το πρωί ώρα Ουκρανίας, ακούστηκαν εκρήξεις μέχρι και το Κίεβο.
Το εύρος της ρωσικής επίθεσης φαίνεται να είναι τεράστιο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα δέχθηκε επίθεση από πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, με τη Ρωσία να φαίνεται να στοχεύει υποδομές κοντά σε μεγάλες πόλεις όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Μαριούπολη και η Ντνίπρο.

Εχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία, αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

Χιλιάδες πολίτες έχουν ξεκινήσει να εγκαταλείπουν το Κίεβο.

Άλλοι πάλι φοβισμένοι τρέχουν στα διάφορα καταφύγια.

«Προειδοποίηση» Πούτιν: Θα αντιδράσουμε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης

Ο Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, λέγοντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως!

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου. «Δεν υπάρχει πανικός» και «θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ακόμη ο κ. Ζελένσκι τους Ουκρανούς.

“Πάγωσε” η Ευρώπη

Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ. «Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε σήμερα στην Ουκρανία «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου και μίλησε για «μαύρη ημέρα» για ολόκληρη την Ευρώπη.




Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων». Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας»!

Η απάντηση Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.

«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.