εε-νέες-κυρώσεις-στο-ιράν-για-παραβιάσ-1052315
ΚΟΣΜΟΣ | 23.01.2023 | 23:16

ΕΕ: Νέες κυρώσεις στο Ιράν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δεκαοκτώ άτομα και 19 οντότητες προστίθενται στον κατάλογο εκείνων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα στο Ιράν, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ιρανικού κοινοβουλίου (Majles), σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες και στελέχη των μέσων ενημέρωσης, καθώς και υψηλόβαθμα μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Οι σημερινές κυρώσεις στοχεύουν επίσης κυβερνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ασφαλείας και εμπλέκονται σε δραστηριότητες που απαγορεύουν, περιορίζουν ή τιμωρούν την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης.

Τα περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν ισχύουν πλέον για συνολικά 164 φυσικά πρόσωπα και 31 οντότητες. Συνίστανται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων σε αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Υπάρχει επίσης απαγόρευση εξαγωγών προς το Ιράν εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις καταστολής, και εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παροτρύνουν τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων, να πάψουν να καταφεύγουν σε αυθαίρετες κρατήσεις ως μέσο φίμωσης των επικριτικών φωνών και να απελευθερώσουν όλους όσοι κρατούνται παράνομα.

Η ΕΕ συνεχίζει να καλεί το Ιράν να σταματήσει αμέσως την επιβολή και την εκτέλεση θανατικών ποινών σε βάρος διαδηλωτών, να ακυρώσει τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν και να παράσχει τη δέουσα διαδικασία σε όλους τους κρατούμενους.