Πέμπτη
28
Σεπτέμβριος
Back

EE: Ένας φορτιστής για όλες τις συσκευές μέχρι το 2024

Ένα φορτιστή για όλες τις συσκευές θα χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη, σύμφωνα με συμφωνία που έκαναν οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν.

Έτσι σε λίγους μήνες από τώρα, οι ηλεκτρονικές συσκευές, που κυκλοφορούν εντός της ΕΕ θα πρέπει να έχουν θύρα φόρτιστης USB τύπου C, ανεξαρτήτος μάρκας.

Αυτό αφορά συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, e-readers, ασύρματα ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες χειρός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι με τις νέες αυτές οδηγίες ο κόσμος θα χρησιμοποιεί περισσότερο τους παλιούς του φορτιστές αντί να αγοράζει καινούργιους. Υπολογίζεται ότι οι πεταμένοι φορτιστές αγγίζουν τους 11.000 τόνους ετησίως. Παράλληλα, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η ασύρματη φόρτιση.

Η απόφαση αυτή επηρεάζει φυσικά την Apple, τη μόνη ουσιαστικά εταιρεία η οποία έχει δικούς της φορτιστές με καλώδια τύπου Lightning. H Αpple έχει, εξάλλου, εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή της στο σχέδιο αυτό, το οποίο έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία.

Επιπλέον, η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών (laptop) θα πρέπει και αυτοί να υιοθετήσουν κοινούς φορτιστές, αλλά θα έχουν μια περίοδο χάριτος 40 μηνών (κάτι παραπάνω από 3 χρόνια) μετά το 2024 για να προσαρμοστούν.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, συσκευές οι οποίες είναι πολύ μικρές για να διαθέτουν τέτοια θύρα, όπως τα έξυπνα ρολόγια, οι συσκευές παρακολούθησης της υγείας, κλπ.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει να παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά των νέων συσκευών στους καταναλωτές, έτσι ώστε να γνωρίζουν αν είναι συμβατοί οι τωρινοί φορτιστές τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ρητά στην οδηγία της ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν την επιλογή να αγοράσουν μια ηλεκτρονική συσκευή με ή χωρίς τον φορτιστή της. Κάποιες εταιρείες (ειδικά η Apple) πωλούν ξεχωριστά gadgets, όπως φορτιστές και ακουστικά.

«Χάρη στη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε σήμερα το πρωί, οι καταναλωτές θα κάνουν οικονομία σχεδόν 250 εκατ. ευρώ», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν.

Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το καλοκαίρι.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!