εε-32-εκατομμύρια-εργαζόμενοι-κινδυνεύ-323951
ΚΟΣΜΟΣ | 29.01.2019 | 22:57

ΕΕ: 32 εκατομμύρια εργαζόμενοι κινδυνεύουν από τη φτώχεια

Η ανεργία και η έλλειψη στέγης δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που συμβάλλουν στη φτώχεια στην Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχειας λόγω του υψηλότερου κόστους διαβίωσης και των επισφαλών συνθηκών εργασίας.

Ο Χοσέ και η Εύα-Μαρί είναι μεταξύ των 113 εκατομμυρίων ανθρώπων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εργαζόμενοι αντιπροσωπεύουν ήδη το 9,6% των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια, σχεδόν 32 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ.

Ήρθαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη να υποβάλουν τις μαρτυρίες και τις προτάσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ζούσα στην Κόστα Ρίκα και έπρεπε να επιστρέψω επειγόντως στην Ισπανία επειδή ο αδελφός μου ήταν άρρωστος και τελικά πέθανε σύντομα μετά την άφιξή μου. Έπρεπε να περιμένω ένα χρόνο μονιμότητας στην Ισπανία για να μπορώ να αρχίσω να ρωτάω για κοινωνική βοήθεια. Τώρα έχουμε περισσότερους φτωχούς εργαζόμενους, αυτό σημαίνει ανθρώπους που εργάζονται και έχουν μισθό, αλλά δεν τα καταφέρνουν» δήλωσε στο euronews ο Χοσέ Μαρία που είναι άνεργος.

Για την Εύα Μαρί, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο με μερική απασχόληση, το πρόβλημα είναι η αυξανόμενη ανισότητα.

«Στη Φινλανδία, οι πλούσιοι απολαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις και ταυτόχρονα οι κοινωνικές παροχές για τους φτωχούς δέχονται περικοπές. Οι φίλοι και οι συγγενείς μου βοηθούσαν έτσι ώστε να μην έχω σοβαρότερα προβλήματα» είπε σχετικά.

Οι μαρτυρίες θα ολοκληρώσουν τη σύνοδο που διοργανώθηκε με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Φτώχειας (EAPN).

Η φτώχεια στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι 4% υψηλότερη από ό, τι πριν από την κρίση του 2008.

Μεταξύ των λόγων που οδηγούν στην φτώχεια, οι οργανώσεις αναφέρουν χαμηλότερους μισθούς, επισφαλείς συμβάσεις, δύσκολη πρόσβαση στη στέγαση και υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και την υγειονομική περίθαλψη.

«Προς το παρόν, η ΕΕ φαίνεται να εργάζεται υπέρ των αγορών, αλλά όχι για τους ανθρώπους. Πρέπει να έχουμε φορολογική δικαιοσύνη · πρέπει να διαθέτουμε κατάλληλα συστήματα αναδιανομής που πραγματικά διασφαλίζουν ότι μπορείς να επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος και σε αυτού το είδους οστήριξη για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας» δήλωσε στο euronews η Σίαν Τζόουνς από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Φτώχειας.