εε-1-185-διασώστες-και-79-σκύλοι-αναζήτησης-1133429
ΚΟΣΜΟΣ | 07.02.2023 | 17:42

ΕΕ: 1.185 διασώστες και 79 σκύλοι αναζήτησης στην Τουρκία

Πάνω από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης ή ιατρικές αποστολές έχουν επιστρατευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις εντοπισμού επιζώντων στις τουρκικές περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Ειδικότερα, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Τουρκία, 19 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία) μαζί με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν προσφέρει ομάδες έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ και τις τουρκικές αρχές.

Πρόκειται για 25 ομάδες έρευνας και διάσωσης, οι οποίες κατευθύνονται στις περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο στην Τουρκία για να βοηθήσουν τους πρώτους διασώστες. Έντεκα από αυτές τις ομάδες έχουν ήδη φτάσει. Επιπλέον δύο ιατρικές ομάδες έχουν σταλεί μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης σε άτομα που έχουν πληγεί.

Συνολικά, 1.185 διασώστες και 79 σκύλοι αναζήτησης έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συγκέντρωσε επίσης μια Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από εμπειρογνώμονες από 11 κράτη μέλη που αναπτύχθηκαν αμέσως στην Τουρκία για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις.