ε-ε-ψηφιακή-διπλωματία-με-νέο-γραφείο-1042436
ΚΟΣΜΟΣ | 15.09.2022 | 14:33

Ε.Ε.: Ψηφιακή διπλωματία με νέο γραφείο στο Σαν Φρανσίσκο

Ψηφιακές γέφυρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ρίχνει η Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να τονώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ στο πεδίο της τεχνολογίας. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί το νέο γραφείο της Ε.Ε. στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, μια πόλη που αποτελεί παγκόσμιο κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας.

Το γραφείο θα ενισχύσει τη συνεργασία της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της ψηφιακής διπλωματίαςΤο γραφείο, το οποίο εγκαινίασε εδώ και λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ενισχύσει τη συνεργασία της Ε.Ε. με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της ψηφιακής διπλωματίας και θα διευρύνει την ικανότητα της Ε.Ε. να προσεγγίζει βασικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς των ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Πρόκειται για φορείς χάραξης πολιτικής, μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

“Το άνοιγμα του γραφείου στο Σαν Φρανσίσκο ανταποκρίνεται στη δέσμευση της Ε.Ε. να ενισχύσει τη διατλαντική τεχνολογική συνεργασία και να προωθήσει τον παγκόσμιο ψηφιακό μετασχηματισμό με βάση δημοκρατικές αξίες και πρότυπα”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ. Όπως είπε ο ίδιος, “πρόκειται για ένα απτό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση του έργου της Ε.Ε. σε θέματα, όπως ο κυβερνοχώρος και η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, καθώς και η χειραγώγηση των πληροφοριών και οι παρεμβολές από το εξωτερικό”.

Ψηφιακή διπλωματία

Το γραφείο της Ε.Ε. στο Σαν Φρανσίσκο θα επιδιώξει να προωθήσει τα πρότυπα και τις τεχνολογίες της Ε.Ε., τις ψηφιακές πολιτικές, τους κανονισμούς και τα μοντέλα διακυβέρνησης. Επίσης, θα επιδιώξει να ενισχύσει τη συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, προωθώντας τις εργασίες του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ.

“Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και κινδύνους στις ζωές των πολιτών της Ε.Ε. και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Έχουν επίσης καταστεί σημαντικές παράμετροι του ανταγωνισμού, που μπορούν να αλλάξουν τη γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων. Η Ε.Ε. διαθέτει αναπτυσσόμενο διαδίκτυο ψηφιακών συμμαχιών και εταιρικών σχέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Επενδύει όλο και περισσότερο σε ψηφιακές υποδομές και στο πλαίσιο της στρατηγικής Global Gateway, στηρίζει τους εταίρους στον καθορισμό της κανονιστικής προσέγγισης τους όσον αφορά την τεχνολογία, με βάση μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση”, αναφέρει σε σχετικό του κείμενο το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο έχει καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουν ότι η ψηφιακή διπλωματία θα καταστεί βασική συνιστώσα και αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της Ε.Ε. και θα συντονίζεται στενά με άλλες εξωτερικές πολιτικές της για τον κυβερνοχώρο και την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων της χειραγώγησης πληροφοριών και των παρεμβάσεων από το εξωτερικό.