Δήμαρχος Λονδίνου: Εκεί έξω βρίσκονται χιλιάδες ύποπτοι τρομοκράτες

Μετά τις πληροφορίες που θέλουν τουλάχιστον 500 Βρετανούς πολίτες να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποιεί πως υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα ύποπτοι τρομοκράτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας στον Telegraph η απειλή τρομοκρατία στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε «σοβαρό επίπεδο». Όπως είπε ο Τζόνσον, στο Λονδίνο «βρισκόμαστε σε επιφυλακή και είμαστε πολύ, πολύ ανήσυχοι. Καθημερινά -όπως διαπιστώσατε έχει αυξηθεί το επίπεδο απειλής- οι δυνάμεις ασφαλείας συμμετέχουν σε εκατοντάδες επιχειρήσεις. Πιθανώς υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες ανθρώπων που ερευνώνται στο Λονδίνο».

Τον περασμένο Αύγουστο το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής αυξήθηκε σε «σοβαρό», γεγονός που υποδηλώνει πως η πιθανότητα επίθεσης είναι «εξαιρετικά πιθανή» και αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από τις πέντε διαφορετικές διαβαθμίσεις. Ανάλογο επίπεδο είχε οριστεί το 2011 μετά την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου.

Ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, από τους 500 που έχουν γίνει τζιχαντιστές στο πλευρό των εξτρεμιστών του ΙΚ, οι μισοί υπολογίζεται πως έχουν επιστρέψει στη Βρετανία.

Επομένως, όπως επισημαίνει ο Τζόνσον, η επιστροφή τους προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο Λονδίνο. «Πιθανώς 500-600 (εξτρεμιστές) βρίσκονται εκεί έξω. Νομίζουμε ότι ίσως οι μισοί από αυτούς προέρχονται από την περιοχή του Λονδίνου. Αν επιστρέψουν, θα έχουμε σοβαρή δουλειά να φέρουμε εις πέρας», προειδοποίησε ο δήμαρχος.

Στο μεταξύ, η βρετανική αστυνομία ανέκρινε τέσσερις υπόπτους για τρομοκρατία που πιστεύεται πως σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία και αναζητούνται τυχόν σχέσεις τους με το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ανάμεσα στους υπόπτους βρίσκεται και ένας φοιτητής Ιατρικής, ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στη Συρία. Ο Ταρίκε Χασάν, γνωστός και ως «ο χειρουργός», εξαιτίας των σπουδών του, φέρεται να είχε επαφές με εξτρεμιστές όσο βρισκόταν στη Συρία, ενώ όπως αναφέρουν οι Times επέστρεψε στη Βρετανία 48 ώρες πριν συλληφθεί.

Μάλιστα, μία ημέρα πριν τη σύλληψή του είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter «οσμίζομαι πόλεμο» και παρά τις προσπάθειες των φίλων του να πείσουν τις τοπικές αρχές πως αναφερόταν σε διαμάχη που είχε με μία ομάδα κοριτσιών, οι αστυνομικοί δεν επείσθησαν.

Άνθρωποι του περιβάλλοντός του δήλωσαν πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών εκδήλωνε περισσότερο την πίστη του, ενώ όσο βρισκόταν στο Σουδάν όπου σπούδαζε, ήταν γνωστός για τις επαφές του με υπερσυντηρητικούς σουνίτες μουσουλμάνους.

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, ο Χασάν χρησιμοποίησε τους τόπους κοινωνικής δικτύωσης για να καλέσει τους φίλους του να προσευχηθούν για τους τζιχαντιστές στη Συρία, ενώ διακωμωδούσε τη μαχήτρια Πεσμεργκά του κουρδικού στρατού που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή του ΙΚ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Haaretz, μία εκ των ξένων τζιχαντιστών που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, είναι και μία Γαλλίδα εβραϊκής καταγωγής. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα περίπου 100 κορίτσια και νεαρές γυναίκες έχουν εγκαταλείψει τη Γαλλία για να μεταβούν στη Συρία τους περασμένους 18 μήνες.

ΚΟΣΜΟΣ, ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ, ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ, ΠΕΣΜΕΡΓΚΑ


Αφήστε μια απάντηση