Δικαστήριο Αμβούργου: Παράνομη η απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων λόγω κορωνοϊού

Το Διοικητικό Δικαστήριο του Αμβούργου στα πλαίσια συζήτησης αιτήματος χορήγησης προσωρινής διαταγής που ζήτησε ομάδα δικηγόρων, των οποίων είχε απορριφθεί αίτημα να συνέλθουν ειρηνικά στην κεντρική πλατεία του Αμβούργου έκρινε: Α) ο κανονισμός μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του ιού Covid-19, ο οποίος επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία του συνέρχεσθαι σε ανοιχτούς χώρους, δεν αποτελεί επαρκή νόμιμη βάση, καθώς σύμφωνα με πάγια νομολογία των γερμανικών δικαστηρίων οι περιορισμοί στις θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες επιβάλλονται μόνο με τυπικό νόμο, γιατί μόνο δια της προσήκουσας κοινοβουλευτικής διαδικασίας έχουν πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση και β) η ελευθερία του συνέρχεσθαι όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 8 του ΘΝ εμπλουτίζει τη δημοκρατική τάξη με ένα είδος άμεσης δημοκρατίας, το οποίο συνιστά δομικό στοιχείο της δημοκρατίας αυτής καθαυτής , ιδίως στις περιπτώσεις κρίσεων, για την αντιμετώπιση των οποίων επιβάλλονται εκτεταμένοι περιορισμοί σε θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες. Η απαγόρευση αυτών των συναθροίσεων με βάση τον ως άνω Κανονισμό είναι δυσανάλογη σε σχέση με το σκοπό της διάταξης. Η ελευθερία του συνέρχεσθαι δεν μπορεί να εξαρτάται από προηγούμενη διοικητική άδεια και εν προκειμένω με βάση τον ως άνω Κανονισμό η ελευθερία του συνέρχεσθαι υπόκεινται σε έναν ιδιαίτερα αυστηρό περιορισμό με τη θέσπιση προληπτικής απαγόρευσης. Η σχέση μεταξύ ελευθερίας του συνέρχεσθαι και εξαίρεσης αντιστρέφεται καθώς κανόνας γίνεται η απαγόρευση και η άσκηση του δικαιώματος η εξαίρεση. Ο Κανονισμός χορηγεί ευρεία διακριτική ευχέρεια στη Διοίκηση υπό την έννοια ότι στις διατάξεις του περιλαμβάνοντα αόριστες έννοιες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προβλεφθούν ή αξιολογηθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας. Η προληπτική απαγόρευση συγκεντρώσεων σε υπαίθριους χώρους αντί για τη ρύθμιση τέτοιων συγκεντρώσεων (ως ηπιότερο μέτρο) υπό προϋποθέσεις (συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, τήρηση αποστάσεων κ.α.) παρίσταται δυσανάλογη διότι εμποδίζει τον πολίτη να διεκδικήσει ένα σημαντικό και υψηλού επιπέδου δικαίωμα ελευθερίας σε μία περίοδο που ο κίνδυνος αυθαιρεσίας είναι μεγάλος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι την απόφαση εξαφάνισε το ίδιο απόγευμα το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και η συγκέντρωση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!