Διεθνείς έρευνες για την παράνομη διαρροή στοιχείων χρηστών του Facebook

Παγκόσμια αναστάτωση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ιδιωτική εταιρεία αλίευσε προσωπικά δεδομένα από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, με σκοπό να τους χειραγωγήσει πολιτικά. Τη διερεύνηση του θέματος ζητούν ΗΠΑ και ΕΕ.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις εφημερίδες New York Times

και Observer, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica συγκέντρωσε, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook αναπτύσσοντας τεχνικές υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Η Facebook Inc. ανακοίνωσε πως έκλεισε τον λογαριασμό της Cambridge Analytica. Από την πλευρά της, η εταιρεία ανάλυσης «αρνήθηκε κατηγορηματικά» ότι χρησιμοποιήσε αυτά τα δεδομένα για να εκπονήσει ένα λογισμικό που επέτρεπε να προβλεφθεί και να επηρεαστεί η ψήφος των εκλογέων.

Τη διερεύνηση του θέματος καλωσόρισε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος Τραμπ.

«Ο πρόεδρος πιστεύει πως η ιδιωτικότητα των Αμερικανών πρέπει να προστατεύεται. Ξέρετε, αν το Κογκρέσο θέλει να εξετάσει το θέμα ή θέλουν να το εξετάσουν άλλες υπηρεσίες, το καλωσορίζουμε», δήλωσε στο Fox News Channel ο αναπληρωτής γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ, όταν ερωτήθηκε αν ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα πρέπει να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου για τις πληροφορίες αυτές, που έχουν εξοργίσει τόσο Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς όσο και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές.

«Χωρίς να ξέρουμε τις λεπτομέρειες, είναι δύσκολο να πούμε αν ένα άτομο θα πρέπει να καταθέσει, όμως υποστηρίζουμε την ιδιωτικότητα των αμερικανών πολιτών», δήλωσε ο Σαχ.

Εν μέσω της εντεινόμενης πίεσης η Facebook Inc. ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει αύριο Τετάρτη στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Μια εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και ένας βοηθός στη Γερουσία επιβεβαίωσαν ότι θα γίνει αυτή η ενημέρωση.

Νωρίτερα, η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή που είναι υπεύθυνη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ζήτησε ένταλμα για να ερευνήσει τα γραφεία της Cambridge Analytica, ενώ ο Ζάκερμπεργκ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Ερευνούμε κατά πόσο η Facebook ασφάλισε και προστάτευσε τις προσωπικές πληροφορίες στην πλατφόρμα και κατά πόσο, όταν ανακάλυψαν την απώλεια των δεδομένων, ενήργησαν δραστικά και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο κόσμος», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ντέναμ, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Πληροφοριών στο ραδιόφωνο του BBC.

Στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα μέσα ενημέρωσης απέστειλε επίσης επιστολή στον Ζάκερμπεργκ, ζητώντας πληροφορίες. «Η επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Facebook να διευκρινίσει πώς οι εταιρίες αποκτούν και διατηρούν τα στοιχεία των χρηστών από το σάιτ τους και ειδικά εάν αυτά τα δεδομένων λαμβάνονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι επίσημες απαντήσεις τους συστηματικά υποτιμούν αυτό τον κίνδυνο και είναι παραπλανητικές», ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής Ντέμιαν Κόλινς.

Η επιτροπή αναμένει την απάντησή του Ζάκερμπεργκ έως τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, σύμφωνα με την επιστολή.

Ταυτοχρόνως, οι αρχές που είναι αρμόδιες για την προστασία των δεδομένων στην ΕΕ επιλήφθηκαν την Τρίτη την υπόθεση της Cambridge Analytica, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωπος της οποίας θα ζητήσει σήμερα στην Ουάσινγκτον «διευκρινίσεις» από τη Facebook την επομένη της «βουτιάς» των μετοχών της στο χρηματιστήριο εξαιτίας της υπόθεσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε από την πλευρά του χθες Δευτέρα πως οι ευρωβουλευτές θα «ερευνήσουν ευρέως» αυτή την «απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων» που αποκαλύφθηκε από τις εφημερίδες New York Times και Observer.

«Πότε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (ο επικεφαλής του Facebook) θα δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη με τα δεδομένα μας;», έγραψε σήμερα στο Twitter ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

Εξάλλου στο Βερολίνο η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ κάλεσε το Facebook να αναλάβει τις ευθύνες του για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Η Μπάρλεϊ δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse πως το Facebook πρέπει να εξηγήσει πώς θα βελτιώσει την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών του στο μέλλον και επισήμανε πως οι χρήστες πρέπει να ξέρουν τι θα γίνουν τα δεδομένα τους πριν συγκατατεθούν στη χρησιμοποίησή τους.

ΚΟΣΜΟΣ, FACEBOOK, ΔΙΑΡΡΟΗ, ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ