διαμαρτύρεται-το-κίεβο-ότι-καθυστερο-994934
ΚΟΣΜΟΣ | 03.10.2022 | 23:20

Διαμαρτύρεται το Κίεβο ότι καθυστερούν τα χρήματα της ΕΕ

Η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό της οικονομικής της βοήθειας προς την Ουκρανία. Αυτό το μήνυμα στέλνει στις Βρυξέλλες το Κίεβο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε σήμερα μνημόνιο κατανόησης για την παροχή 5 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα δάνεια στη χώρα.

Το δάνειο είναι η δεύτερη δόση ενός πακέτου 9 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Μάιο. Ωστόσο, μόνο 1 δισεκατομμύριο ευρώ του πακέτου έχει εκταμιευτεί μέχρι στιγμής και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι πρέπει να λάβουν το υπόλοιπο προκειμένου να συνεχιστεί η πολεμική προσπάθεια.

«Ο Υπουργός Οικονομικών μας δέχεται εξαιρετικά υψηλή πίεση, όταν στέλνει αυτές τις επιταγές στον στρατό, στα συνταξιοδοτικά ταμεία… Πρέπει να παρέχουμε αυτά τα χρήματα στα χέρια του. Έτσι, κάτι σαν μια εβδομάδα ή αρκετές εβδομάδες καθυστέρηση είναι απλώς απαράδεκτο», δήλωσε στο POLITICO ο Όλεγκ Ουστένκο , οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι.

Η κριτική από το Κίεβο απηχεί σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι πίεσαν τους ομολόγους της ΕΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να πραγματοποιήσουν την υπόσχεσή τους για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Ερωτηθείς αυτή την εβδομάδα σχετικά με τον ρυθμό της βοήθειας της ΕΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε: «Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε στενά με τους εταίρους μας για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να καταστήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για τις πράξεις της».

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ΕΕ πρόκειται να χορηγήσει τη βοήθειά της σε δόσεις, με 2 δισ. ευρώ να καταβάλλονται στα μέσα Οκτωβρίου, άλλα 2 δισ. ευρώ στα μέσα Νοεμβρίου και 500 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης έχει σταματήσει για μήνες λόγω της αντίθεσης της Γερμανίας, η οποία αντιστάθηκε στην παροχή δημοσιονομικών εγγυήσεων για τη στήριξη των δανείων και υποστηρίζει την έκδοση επιχορηγήσεων. Ενώ το Βερολίνο συμφώνησε να χορηγήσει δάνεια, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα 3 δισ. ευρώ της συμφωνίας των 9 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, τα οποία είναι απίθανο να εκταμιευθούν πριν από το τέλος του έτους.