Δανία: Σούπερ μάρκετ πουλά τρόφιμα που μόλις έληξαν

Με το σημαντικό θέμα της σπατάλης φαγητού να βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο της επικαιρότητας, μια μη κερδοσκοπική ομάδα στη Δανία έκανε ένα ακόμα βήμα…

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια άτομα από το χώρο της γαστρονομίας και γενικότερα του χώρου της αγοράς τροφίμων, ενώ τον τελευταίο καιρό φαίνεται να εστιάζουν σε αυτό μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αλλά και κρατικοί φορείς.

Επιδραστικοί σεφ, όπως οι Dan Barber και Massimo Bottura έχουν κάνει αρκετές αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα, κάποιοι μετατρέπουν πλεόνασμα φαγητού σε εναλλακτική πηγή ενέργειας, ενώ άλλοι πουλούν σε πολύ χαμηλές τιμές τρόφιμα, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Όπως δηλαδή το πρώτο κατάστημα, που δημιουργήθηκε στη Δανία γι’ αυτό το σκοπό και άνοιξε μόλις πριν από λίγες μέρες.

Στις 22 Φεβρουαρίου, λοιπόν, η ομάδα Folkekirkens Nodhjaelp άνοιξε ένα supermarket, το WeFood, που πουλά τρόφιμα που μόλις έληξαν ή που οι συσκευασίες τους έχουν καταστραφεί και θα τα πετούσαν. Σκοπός τους είναι να αφυπνίσουν την περιβαλλοντική συνείδηση του κόσμου. Η προσπάθεια έχει ήδη εγκωμιαστεί από την υπουργό Eva Kjer Hansen, που ασχολείται με ζητήματα τροφίμων και διατροφής, ενώ χαρακτηριστικό είναι το ότι τα τελευταία 5 χρόνια στη Δανία έχει μειωθεί η σπατάλη φαγητού κατά 25%.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στη Γαλλία έχει επίσημα απαγορευτεί στα καταστήματα να πετούν απούλητα τρόφιμα, ενώ έχει προταθεί στα εστιατόρια να παρέχουν στους πελάτες τους ειδικές σακούλες και συσκευασίες για να μην πετούν το γεύμα που δεν κατανάλωσαν.

Φυσικά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να δούμε ουσιαστικό αποτέλεσμα τέτοιων προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο δεδομένου ότι σε αρκετές χώρες το πρόβλημα αυξάνεται αντί να μειώνεται και το συγκεκριμένο θέμα δεν συμπεριλαμβάνεται στις άμεσες κρατικές προτεραιότητες.

ΚΟΣΜΟΣ, ΤΡΟΦΙΜΑ, ΔΑΝΙΑ, ΠΟΥΛΑ, ΕΛΗΞΑΝ, ΣΟΥΠΕΡ, ΜΑΡΚΕΤ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!