Κόσμος

Δανία: Οικονομική βοήθεια 228 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία

Σε δωρεά στρατιωτικού εξοπλισμού και σε οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα προχωρήσει η Δανία, με την συνολική βοήθεια να ανέρχεται σε 1,7 δισεκ. κορώνες Δανίας (228 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τον Δανό υπουργό Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η Δανία θα μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ από τις αρχές του 2024 και αντ΄ αυτού θα εστιάσει στις ένοπλες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής, προσφέροντας στο ΝΑΤΟ ένα τάγμα για την προστασία της περιφέρειας αυτής.

Το τάγμα πρόκειται να αριθμεί από 700 έως και 1.200 στρατιώτες και αναμένεται να αναπτύσσεται στη Λετονία από τέσσερις έως έξι μήνες κάθε χρόνο.

Τους υπόλοιπους μήνες του έτους, τα στρατεύματα θα παραμένουν στη Δανία, έτοιμα να αναπτυχθούν στα κράτη της Βαλτικής σε περίπτωση κρίσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε ότι η παρουσία της Δανίας στις χώρες της Βαλτικής θα είναι μακροπρόθεσμη, και ότι υπάρχει ανάγκη για ισορροπία μεταξύ του να έχουμε στρατιώτες επί του πεδίου και του να είμαστε έτοιμοι για την ανάπτυξή τους από τη Δανία», δήλωσε ο Πούλσεν.

Η Δανία θα αποσύρει μια από τις μονάδες ασφαλείας και συνοδείας της, δύναμης σχεδόν 105 στρατιωτών στο Ιράκ από τον Φεβρουάριο του 2024, αλλά θα συνεχίσει να παρέχει προσωπικό και συμβουλές στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το ποσό του 1,7 δισεκ. κορωνών είναι «η μεγαλύτερη δωρεά της Δανίας μέχρι σήμερα», υπογράμμισε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Με τη δωρεά αυτή, που περιλαμβάνει κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα, και οβίδες όλμου και κινητές στρατιωτικές γέφυρες, η στρατιωτική βοήθεια της Δανίας στην Ουκρανία ανέρχεται σε 11 δισεκ. κορώνες (1,47 δισεκ. ευρώ ή 1,61 δισεκ. δολάρια) από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Ο εξοπλισμός που περιέχεται μέσα στο πακέτο είναι καθοριστικής σημασίας για να ανοίξει ο δρόμος για τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα της Ουκρανίας που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου», δήλωσε ο προσωρινός υπουργός Άμυνας.

Τον Ιανουάριο, η Δανία είχε δώσει στην Ουκρανία 19 συστήματα πυροβολικού Caesar, γαλλικής κατασκευής, και ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα αγοράσει μαζί με την Ολλανδία 14 άρματα μάχης Leopard 2 για να τα δώσει στην Ουκρανία.

Μάρκος Λεονταρίδης

Recent Posts

Το μενού του γεύματος Μητσοτάκη – Ερντογάν

Παραδοσιακά πιάτα κρητικής και τουρκικής κουζίνας, περιλαμβάνει το μενού του γεύματος εργασίας της ολομέλειας του…

3 λεπτά ago

Ελληνοτουρκικά: Αυτή είναι η Διακήρυξη περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας (έγγραφο)

Το περιεχόμενο της Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν ο…

9 λεπτά ago

Ερντογάν: Το δώρο – «καρφί» στον Μητσοτάκη

Ένα ιδιαίτερα συμβολικό δώρο περίμενε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την υπογραφή της διακήρυξης φιλίας…

17 λεπτά ago

Ξάνθη: Νεκρός 20χρονος σε τροχαίο – Το ΙΧ του έπεσε σε χαράδρα

Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην επαρχιακή οδό Γλαύκης – Πάχνης, στην Ξάνθη. Όπως…

18 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Στη βουλή οι παραιτήσεις στην ΕΑΔ και οι καταγγελίες για μαφία εφοριακών

Ερώτηση για τις παραιτήσεις στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατέθεσαν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία…

20 λεπτά ago

Ελαιόλαδο: Πουλάνε νοθευμένο με 8 ευρώ το κιλό-Τί βάζουν μέσα

Σε μάστιγα εξελίσσεται η νοθεία στο ελαιόλαδο, με τον ΣΕΒΙΤΕΛ να κάνει λόγο για ανάμειξή…

23 λεπτά ago