δ-νέας-υόρκης-mηνύει-μεγάλες-πετρελαϊκ-234372
ΚΟΣΜΟΣ | 11.01.2018 | 18:50

Δ. Νέας Υόρκης: Mηνύει μεγάλες πετρελαϊκές για τη ρύπανση του περιβάλλοντος

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, κατέθεσε μήνυση εναντίον των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, με την κατηγορία ότι συνέβαλαν στην κλιματική αλλαγή και παραπλάνησαν σκόπιμα το κοινό για να προστατεύσουν τα κέρδη τους, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τις βλαβερές συνέπειες. Η διοίκηση ντε Μπλάζιο σχεδιάζει επίσης να αποσύρει επενδύσεις ορυκτών καυσίμων ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μήνυση ονομάζει συγκεκριμένα τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil και Royal Dutch Shell. Όπως αναφέρει η New York Post, οι πέντε εταιρείες συνέβαλαν το 11% της παγκόσμιας ρύπανσης από άνθρακα και μεθάνιο από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης έως σήμερα.

Τόσο η Exxon όσο και η Chevron έβγαλαν ανακοινώσεις εναντίον της αγωγής, με τον εκπρόσωπο της Chevron, Μπρέιντεν Ρένταλ, να δηλώνει ότι αυτές οι κινήσεις δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα και απαιτεί παγκόσμια συμμετοχή και δράσεις. Οι αγωγές αυτού του είδους, που κατατέθηκαν εναντίον μιας βιομηχανίας που παρέχει προϊόντα στα οποία βασίζεται η οικονομία και η καθημερινή μας ζωή, δεν αποτελούν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε με τη σειρά του ο Σκοτ Σιλβέστρι της Exxon Mobil.

Η μήνυση διεκδικεί αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πέντε εταιρείες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την έρευνα, την ανάπτυξη και τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την προστασία της πόλης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι βελτιώσεις στη Νέα Υόρκη θα περιλαμβάνουν «φυσική υποδομή, όπως παράκτια έργα προστασίας και αναβαθμισμένη υποδομή ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και εκστρατείες δημόσιας υγείας», αναφέρει η αγωγή.

Οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης σχέδια για την αναδιανομή των επενδύσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων της πόλης από επενδύσεις ορυκτών καυσίμων σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Μέσα σε πέντε χρόνια, περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια θα αναδιανεμηθούν σε άλλες επενδύσεις, από τα συνταξιοδοτικά ταμεία της πόλης, ύψους 189 δισεκατομμυρίων δολαρίων.