Δ. Μελβούρνης κατά Έλληνα ομογενή για τον ουρανοξύστη «Australia 108»

Η ανέγερση του υψηλότερου ουρανοξύστη του νότιου ημισφαιρίου αποτέλεσε την αιτία για τη μεγάλη κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στο Δήμο Μελβούρνης και τον ομογενή Νώντα Κατσαλίδη, τον άνθρωπο που σχεδίασε τον εντυπωσιακό πύργο. Ο δήμαρχος Ρόμπερτ Ντόιλ υποστηρίζει ότι ο ουρανοξύστης «Australia 108» με ύψος 388 μέτρα είναι υπερβολικά ψηλός, ενώ ο Έλληνας αρχιτέκτονας απαντά ότι το νέο κτήριο θα είναι πραγματικά ξεχωριστό και θα προσθέσει στη φυσιογνωμία της πόλης.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο ουρανοξύστης «Australia 108» θα αποτελείται από 108 ορόφους και θα διαθέτει 600 διαμερίσματα και 288 δωμάτια ξενοδοχείου. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα αποτελέσει το υψηλότερο κτίριο στην Αυστραλία αλλά και σε ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο. Το κτήριο θα ανεγερθεί στην περιοχή Σάουθμπανκ της Μελβούρνης, παρά την αντίθετη γνώμη του δημάρχου της περιοχής. «Αλίμονο αν η σπουδαιότητα, η αξία και η αισθητική των κτιρίων κρεμόταν από το ύψος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόιλ και πρόσθεσε ότι η ανέγερσή του θα αποτελέσει ιεροσυλία, επειδή θα σκιάζει το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Οι δηλώσεις του δημάρχου Μελβούρνης δεν έμειναν αναπάντητες από τον ομογενή σχεδιαστή του «Australia 108», ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. «Οι δήμαρχοι της Μελβούρνης παραδοσιακά ενοχλούνται όταν δεν ερωτώνται αναφορικά με αυτά τα θέματα και επανειλημμένα έχουν διαμαρτυρηθεί, γιατί μένουν έξω από τις διαδικασίες» δήλωσε ο κ. Κατσαλίδης και συμπλήρωσε: «Οι ουρανοξύστες καθορίζουν τη φυσιογνωμία μιας πόλης. Ο πύργος “Australia 108” έχει σχεδιαστεί με στόχο να είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Με το ξενοδοχείο δε που θα έχει στους επάνω ορόφους θα είναι ανοιχτός σε όλους».

Να σημειωθεί ότι στο πλευρό του Νώντα Κατσαλίδη βρίσκεται ο υπουργός Πολεοδομίας Μάθιου Γκάι, ο οποίος υποστήριξε ότι ο εν λόγω πύργος «ενισχύει την εμπιστοσύνη του κόσμου στη Μελβούρνη και δείχνει ότι η Αυστραλία έχει πλέον ενηλικιωθεί». Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής αρχιτέκτονας έχει σχεδιάσει και τον πύργο «Eureka» που ανεγέρθηκε το 2007 επίσης στη Μελβούρνη και σήμερα αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Αυστραλίας, με ύψος 297 μέτρα.

ΚΟΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ, AUSTRALIA 108, ΝΩΝΤΑΣ ΚΑΤΣΑΛΙΔΗΣ, ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΟΙΛ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!