Δ. Ακουΐλα: «Ή ανοικοδομείτε την πόλη ή φεύγουμε από την Ιταλία»

«Αν δεν ξεκινήσουν τα έργα για να ξαναχτιστεί, μέχρι το τέλος του 2015, τουλάχιστο ένα μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης, θα υποστείλω την ιταλική σημαία από το δημαρχιακό μέγαρο και θα ζητήσω από το νομάρχη να αποχωρήσει», απείλησε ο δήμαρχος της Ακουΐλα Μάσσιμο Τσιαλέντε ανήμερα της τέταρτης επετείου από το φονικό σεισμό στην κεντρική Ιταλία, που στις 6 Απριλίου του 2009 προκάλεσε τον θάνατο 309 ανθρώπων.

«Αν δεν διατεθούν αμέσως οικονομικοί πόροι για την ανοικοδόμηση, η πόλη μας είναι καταδικασμένη να εξαφανισθεί. Χρειάζονται περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση μέχρι το 2022. Τα χρήματα αυτά, πρέπει, πάση θυσία, να βρεθούν, αλλιώς, θα εγκαταλείψουμε την Ιταλία», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της περιφέρεια Αμπρούτσο, παραμένει κλειστό και η πρόσβαση στους πολίτες απαγορεύεται. Μετά τον σεισμό υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν οριστικά την πόλη.

Οι περισσότεροι σεισμοπαθείς συνεχίζουν να ζουν στα λυόμενα σπίτια που στήθηκαν με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Βρίσκονται όμως εκτός κέντρου και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν κοινωνικές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν την ομαλή καθημερινότητα όλων των αστικών κέντρων.

Στις τρεις και τριάντα δυο λεπτά, οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν τριακόσιες εννέα φορές, σε ανάμνηση κάθε ζωής, το νήμα της οποίας κόπηκε βίαια και αναπάντεχα πριν από τέσσερα χρόνια. Δώδεκα χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε σιωπηλή λαμπαδηφορία, στο τέλος της οποίας αναγνώσθηκαν όλα τα ονόματα των θυμάτων.

Την έκκληση του Τσιαλέντε θέλησε να στηρίξει ο νέος πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, ο οποίος επισκέφθηκε την Ακουϊλα. «Η ανοικοδόμηση αυτή είναι εθνική υπόθεση. Τα χρήματα πλέον υπάρχουν και πρέπει να εκπονηθεί ένα σαφές σχέδιο για την καταβολή τους», δήλωσε ο Γκράσσο.

Ο δήμαρχος και οι κάτοικοι της λαβωμένης αυτής πόλης πρόκειται να ζητήσουν τη στήριξη και παρέμβαση του διαδόχου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που πρόκειται να εκλεγεί σε δυο εβδομάδες, όπως και του νέου πρωθυπουργού, όταν οι πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας καταφέρουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

ΚΟΣΜΟΣ, ΣΕΙΣΜΟΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ, ΔΗΜΟΣ ΑΚΟΥΙΛΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!