χωρίς-τον-ερντογάν-η-φιέστα-στα-κατε-1033998
ΚΟΣΜΟΣ | 19.07.2022 | 16:50

Χωρίς τον Ερντογάν η «φιέστα» στα Κατεχόμενα

Ήταν, έλεγαν εδώ και εβδομάδες οι Τούρκοι, πως θα ερχόταν στα κατεχόμενα ο Ερντογάν για την μαύρη, 48η επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο. Ήταν, έλεγαν πάλι, πως θα εγκαινίαζε το νέο «Προεδρικό Μέγαρο», να θέσει τον θεμέλιο λίθο στην αυτοαποκαλούμενη «Βουλή» του ψευδοκράτους.

Και ακόμα διέρρεαν κάποιες σκόρπιες πληροφορίες πως ο Τούρκος Πρόεδρος κάτι θα έλεγε και για την μακρά «πορεία προσάρτησης» των κατεχομένων, κάτι νέο για το Βαρώσι και βεβαίως ότι θα παρίστατο στην καθιερωμένη φιέστα.

Η φιέστα θα γίνει, αλλά χωρίς τον Ερντογάν, που προτίμησε, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να μεταβεί στην Τεχεράνη για συνάντηση με τον Πούτιν και τον Ιρανό Πρόεδρο για το θέμα των σιτηρών της Ουκρανίας.

Φρόντισε όμως το τουρκικό καθεστώς να στείλει πολεμικά πλοία στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, πολεμικά αεροπλάνα και αεροπλάνα επιδείξεως ώστε να σχηματίσουν πάλι στον καταγάλανο ουρανό της Κύπρου το… μισοφέγγαρο.

Με «διάγγελμα» η έναρξη της φιέστας

Η φιέστα στα κατεχόμενα αρχίζει στην πραγματικότητα αύριο από το πρωί, την ώρα που στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου θα ηχούν οι σειρήνες και θα γίνονται μνημόσυνα για τα θύματα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου του 1974.

Ήδη από σήμερα κιόλας παραμονή της μαύρης επετείου, ο εγκάθετος του τουρκικού καθεστώτος κ. Τατάρ θα εκφωνήσει «διάγγελμα», δίνοντας έτσι το έναυσμα για την φιέστα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Halkin Sesi» πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα βρίσκονται στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου από τις 19 Ιουλίου έως τις 23 Ιουλίου 2022 στο πλαίσιο των εορτασμών για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Πρόκειται για τα πλοία TCG BAYRAKTAR και TCG SOKULLU MEHMET PASA της Σχολής Θαλάσσιου Πολέμου του Πανεπιστημίου του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, τα οποία θα βρίσκονται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 14 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου 2022 για σκοπούς άσκησης των φοιτητών του τρίτου έτους. Στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας η φρεγάτα TCG Giresun και το υποβρύχιο TCG BURAKREIS.

Και βετεράνοι της εισβολής

Για πρώτη φορά, στους λεγόμενους «εορτασμούς» του ψευδοκράτους, θα συμμετάσχουν και 25 «βετεράνοι» της εισβολής, που από χθες βρίσκονται στα κατεχόμενα. Επίσης θα διοργανωθεί μια φιέστα και στην Κερύνεια και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Πέντε Μίλι», στο σημείο όπου έγινε η εισβολή.

Έτσι το βράδυ της 19ης προς την 20ή Ιουλίου θα διοργανωθεί και εφέτος η λεγόμενη «σκοπιά της αυγής» στην παραλία που έγινε η απόβαση των δυνάμεων εισβολής στην Κερύνεια.

Στην κατεχόμενή Κύπρο (παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της) θα βρίσκονται και τα λεγόμενα «τουρκικά αστέρια» τα αεροσκάφη επιδείξεως, που πέρυσι σχηματίσανε το μισοφέγγαρο στον κυπριακό ουρανό.

Επίκεντρο των εορτασμών, όπως κάθε χρόνο, θα είναι η στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο δρ Φαζίλ Κιουτσιούκ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στη φιέστα θα συμμετέχουν και αξιωματούχοι από την Τουρκία και άλλες χώρες.

Αυτές οι «άλλες χώρες», όπως μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, που θα παραστούν οι αξιωματούχοι τους, θα έχουν ενδιαφέρον. Γιατί το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξή του καμία χώρα πλην της Τουρκίας.