Χονγκ Κονγκ: Το Πεκίνο εξετάζει την αντικατάσταση της επικεφαλής της κυβέρνησης

Την αντικατάσταση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ με έναν «πρσωρινό» επικεφαλής, όταν οι διαδηλώσεις καταλαγιάσουν, εξετάζει το Πεκίνο. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι «Financial Times», η αντικατάσταση της Κάρι Λαμ προγραμματίζεται για το νέο έτος.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών, οι οποίες πηγάζουν κυρίως από τον φόβο ότι το Πεκίνο περιορίζει τις ελευθερίες, στο πλαίσιο της αρχής «μία χωρα δύο συστήματα», η οποία κατοχυρώθηκε όταν η Βρετανία παρέδωσε το Χονγκ Κονγκ πίσω στην Κίνα 1997.

Η είδηση της αντικατάστασης της Κάρι Λαμ κυκλοφόρησε μετά την απελευθέρωση του άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της έγκυου συντρόφου του και η υπόθεσή του υπήρξε η αφορμή για το επίμαχο νομοσχέδιο που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, το οποίο προκάλεσε το κύμα των αντιδράσεων στο Κονγκ Κονγκ.

Ο Τσαν Τονγκ Κάι, ο οποίος φέρεται πως σκότωσε τη σύντροφό του ενόσω βρίσκονταν σε διακοπές στην Ταϊβάν, απελευθερώθηκε αφότου εξέτισε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Τσαν, ο οποίος δεν μπορεί να δικαστεί στο Χονγκ Κονγκ για ένα έγκλημα το οποίο διέπραξε στην Ταϊβάν, κατηγορήθηκε ότι έκλεψε κεφάλαια από τη σύντροφό του.

Εκατομμύρια άνθρωποι πλημμυρίζουν από τα μέσα Ιουνίου τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αν και γρήγορα οι διαδηλώσεις πήραν αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Σήμερα αποσύρθηκε από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ επισήμως και το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σε καθε περίπτωση, η αποκατάσταση της τάξης θεωρείται προϋπόθεση για την αντικατάσταση της Κάρι Λαμ, σύμφωνα με τις πηγές των «Finanacial Times», ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι οι αρχές υποχωρούν στη βία.

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ, ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΕΚΙΝΟ, ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!