chiron-η-ουκρανία-θα-πάρει-manpads-από-τη-νότια-κορ-1077729
ΚΟΣΜΟΣ | 05.10.2022 | 00:00

Chiron: Η Ουκρανία θα πάρει MANPADS από τη Νότια Κορέα με «επιχορήγηση» των ΗΠΑ

Ο ουκρανικός στρατός πρόκειται να παραλάβει το φορητό σύστημα αεράμυνας Chiron της Νότιας Κορέας (MANPADS), σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της τσέχικης εφημερίδας iDnes.

Η Νότια Κορέα θα προμηθεύσει έμμεσα όπλα αξίας περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μέσω της Τσεχικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν την προμήθεια όπλων.

«Οι Αμερικανοί θα πληρώσουν για τα όπλα – εκτοξευτές ρουκετών και πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε το iDnes στις 29 Σεπτεμβρίου. Τα όπλα θα περιλαμβάνουν κυρίως το νοτιοκορεατικό Chiron (KP-SAM Shingung) MANPADS, σύμφωνα με τη τσέχικη εφημερίδα.

Κατασκευασμένο από τη νοτιοκορεατική εταιρεία άμυνας, LIG ​​Nex1, το Chiron προορίζεται για την προστασία των στρατευμάτων στην πρώτη γρσμμή από απειλές χαμηλών πτήσεων.

Η ανάπτυξη του συστήματος ξεκίνησε το 1995 και τέθηκε σε υπηρεσία στη Νότια Κορέα το 2005. Εκτός από αυτό, το Chiron χρησιμοποιείται επίσης από τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδονησίας και του Περού.

Τα MANPADS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και πυραύλων cruise από περίπου επτά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αμυντικής Ανάπτυξης της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος του Chiron είναι ανώτερος από τον αμερικανικό FIM-92 Stinger και τον γαλλικό Mistral σε πιθανότητα χτυπήματος, τιμή και φορητότητα.

Το Chiron θα είναι η τελευταία προσθήκη στο διαρκώς αυξανόμενο οπλοστάσιο MANPADS της Ουκρανίας που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ουκρανίας. Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει το MANPADS σε μεγάλο βαθμό στις εναέριες μάχες μεταξύ τους.