χαμός-στη-βρετανία-με-τα-τουρκικά-δόν-846842
ΚΟΣΜΟΣ | 14.07.2022 | 23:48

Χαμός στη Βρετανία με τα «τουρκικά δόντια»

Μια νέα οδοντιατρική τάση έχει κάνει την εμφάνισή της και έχει ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα αφού ήδη έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά αποτυχίας. Η συγκεκριμένη τάση έχει γίνει γνωστή ως «δόντια της Τουρκίας» και δεν είναι τίποτα άλλο από ταξίδια στο εξωτερικό προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν θεραπείες σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Η συγκεκριμένη τάση όμως, όπως αναφέρει η Daily Mail έχει αφήσει πολλούς Βρετανούς να είναι αντιμέτωποι με οδυνηρές επιπλοκές και φυσικά με πολύ… ελαφρύτερο πορτοφόλι αφού προκειμένου να διορθώσουν τις επιπτώσεις της θεραπείας που έλαβαν, πληρώνουν πολλά περισσότερα χρήματα.

Η τελευταία αισθητική τάση, η οποία έχει γίνει δημοφιλής από τηλεπερσόνες όπως η Katie Price και ο Jack Fincham του «Love Island», περιλαμβάνει την τοποθέτηση θηκών ή όψεων πορσελάνης.

Η τάση «δόντια της Τουρκίας» υποτίθεται ότι αφήνει τους πελάτες με ένα χαμόγελο λαμπερό ανάλογο με αυτό των σταρ των Χόλιγουντ ενώ ήδη το αντίστοιχο hashtag #Turkeyteeth, κάνει τον γύρο του διαδικτύου και έχει προβληθεί περισσότερες από 100 εκατομμύρια φορές.

Με την συγκεκριμένη τάση ασχολήθηκε και το BBC το οποίο αναρωτήθηκε αν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι των «δοντιών της Τουρκίας» αξίζουν περισσότερο από τα λεφτά που εξοικονομούν όσοι καταφεύγουν σε αυτές τις θεραπείες. Οι βρετανοί οδοντίατροι ωστόσο, προειδοποιούν πως οι ενδεχόμενες επιπλοκές μπορεί να φέρουν τους ασθενείς αντιμέτωπους με τεράστια έξοδα αλλά και πόνους προκειμένου να διορθώσουν τις κακοτεχνίες των θεραπειών που έγιναν στο εξωτερικό.

Ορισμένοι οδοντίατροι που ερωτήθηκαν από το BBC ανέφεραν ότι μέρος των διορθωτικών εργασιών παρέχεται από το NHS.

Ιδιωτική κλινική προέτρεψε τους ασθενείς να είναι σίγουροι για το τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν στα δόντια τους πριν καθίσουν στην καρέκλα του οδοντιάτρου και ένας τρόπος θα ήταν να επικοινωνήσουν με προηγούμενους πελάτες του εκάστοτε οδοντιάτρου.

Η κλινική Harley Steet Smile του Λονδίνου ανέφερε πως δέχθηκε πληθώρα νεαρών ατόμων που έπασχαν από σοβαρές λοιμώξεις, έντονο πόνο, μολυσμένα ούλα ή σάπια δόντια λόγω των επεμβάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν σε κάποιο από τα ταξίδια τους.

Σε μια περίπτωση, η χρήστης του Tiktok Lisa Martyn αποκάλυψε πως η εμπειρία της μετατράπηκε σε εφιάλτη, αφού ταξίδεψε στην Τουρκία για την αισθητική θεραπεία και πλήρωσε 3.500 ευρώ.

Η ίδια δήλωσε στο BBC: «Με εξαπάτησαν στο όνειρό μου να έχω ένα πλήρες σετ τέλειων δοντιών, με τα οποία δεν θα είχα ποτέ κανένα πρόβλημα, αλλά με παραπλάνησαν κατάφωρα σχετικά με το τι θα μου έκαναν, καθώς μου τα πούλησαν για πορσελάνες και όχι για θήκες. Κανείς δεν κάθισε και δεν μου είπε τους κινδύνους ή αν υπήρχαν άλλες επιλογές. Νόμιζα ότι μόλις μου τοποθετούσαν τα νέα μου δόντια, αυτό θα ήταν όλο, δεν θα υπήρχαν ποτέ άλλα προβλήματα. Όμως, όχι μόνον έχω καθημερινά φρικτούς πόνους από τότε, αλλά μου κόστισε και χιλιάδες ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου».

Η Lisa βρέθηκε πέρσι στην Τουρκία με την πεποίθηση ότι θα της τοποθετούσαν 26 όψεις πορσελάνης σε μια προσπάθεια να αποκτήσει το «χαμόγελο του Χόλιγουντ» αφού ήθελε να λάμπει στο γάμο του γιου της. Στην πραγματικότητα όμως της τοποθέτησαν θήκες, μια διαδικασία εξαιρετικά επεμβατική.

Μήνες μετά τη θεραπεία της, η 48χρονη ήρθε αντιμέτωπη με φρικτούς πόνους και εμφάνισε ένα απόστημα το οποίο σχεδόν παρέλυσε το μισό της πρόσωπο και υποφέρει από νευρική ευαισθησία. Η ίδια περιγράφοντας το τι συνέβη είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω βιώσει κάτι παρόμοιο. Τότε έκαναν τρύπες… Πηδούσα από την καρέκλα για δύο ώρες. Κανείς δεν με ρώτησε πώς ήμουν ή μου πρόσφερε έστω ένα ποτήρι νερό. Το στόμα μου ήταν τόσο πρησμένο που έμοιαζε με ταινία τρόμου. Είχα μουδιάσει από το λαιμό μου μέχρι την κορυφή της μύτης μου, αλλά μπορούσα ακόμα να έχω αίσθηση στο στόμα μου. Ακόμα δεν ήξερα ότι όλα τα φυσικά μου δόντια είχαν λιμαριστεί και ότι αυτά ήταν θήκες και όχι πορσελάνινες όψεις. Μόνο αφού επέστρεψα στο σπίτι μου, μού το είπε ένας οδοντίατρος από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα εξακολουθώ να πονάω και έχω συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα πρέπει να έχω τεχνητές οδοντοστοιχίες και να ζω με πόνο κάθε μέρα. Ήθελα να δείχνω ωραία για το γάμο του γιου μου, αλλά τώρα θα έδινα τα πάντα για να ξέρω ότι εκείνη την ημέρα δεν θα πονάω και θα αγωνιώ».

Σύμφωνα με το BBC, η γυναίκα δεν είναι σε θέση να φάει σωστά και έχει χάσει κιλά μετά τη θεραπεία.

Η Lisa μοιράστηκε τη δυσάρεστη εμπειρία της στο Tiktok για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τους κινδύνους που «κρύβει» το να πηγαίνει κανείς στο εξωτερικό για φθηνές θεραπείες και τονίζει πως το κόστος για την αποκατάσταση των δοντιών της θα την σακατέψει οικονομικά.

Η Alicia Watts ταξίδεψε επίσης στην Τουρκία για να κάνει επέμβαση στα δόντια της πριν από πέντε χρόνια και για πολύ καιρό θεωρούσε πως αυτή είναι η καλύτερη απόφαση που είχε πάρει στη ζωή της.

Φέτος όμως, η 27χρονη ήρθε αντιμέτωπη με ανυπόφορους πόνους αλλά και λοιμώξεις με τον οδοντίατρο της στο Ηνωμένο Βασίλειο που την ανέλαβε να της τονίζει πως ο συνάδελφος του στην Τουρκία είχε κάνει «απαράδεκτη δουλειά».

Τα «δόντια της Τουρκίας» έχουν αποδειχθεί δημοφιλή στους influencers αλλά και στους τηλεοπτικούς αστέρες, συμπεριλαμβανομένου και του μοντέλου Katie Price.

Τον Αύγουστο του 2020, η Katie Price μοιράστηκε ένα βίντεο στα social media που έδειχνε ότι τα φυσικά της δόντια είχαν λιμαριστεί σε σημείο που, όπως είπε, την έκαναν να μοιάζει με «κακοποιό του Τζέιμς Μποντ», πριν της τοποθετηθούν νέες όψεις πορσελάνης, ενώ βρισκόταν στην Τουρκία.

Η θεραπεία πραγματοποιήθηκε αφού οι αρχικές της όψεις πορσελάνης είχαν βγει. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους χρειάστηκε να επιστρέψει ξανά στην Τουρκία, αφού μερικές από τις νέες όψεις πορσελάνης είχαν επίσης βγει.

Ένας εκπρόσωπος της σταρ δήλωσε τότε στη «Sun» ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Τουρκία για να διορθωθεί η δουλειά που είχε γίνει στα δόντια της.

Ο σταρ του «Love Island», Jack Fincham, υπεβλήθη επίσης στην ίδια «επέμβαση» δοντιών, στην Τουρκία, πριν εμφανιστεί στο reality. Αξίζει να σημειωθεί, πως όταν ο νεαρός είχε αναφερθεί στο τι έκανε στα δόντια του στην Τουρκία, οι αναζητήσεις στο Google για τον όρο «δόντια Τουρκίας» εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC διαπίστωσε ότι εκατοντάδες οδοντίατροι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν αντιμετωπίσει ασθενείς που υπέφεραν από επιπλοκές μετά από εργασίες στα δόντια τους, που είχαν γίνει στο εξωτερικό.

Ο Δρ MJ Rowland-Warmann, διευθυντής οδοντιατρικής κλινικής στο Λίβερπουλ, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο: «Αν έβαζα 20 θήκες σε έναν 21χρονο με σκοπό τη βελτίωση του χρώματος των δοντιών του, θα μου ανακαλούσαν την άδεια, θα με διέγραφαν».

Είπε ότι η κλινική του δέχεται ένα με τρία τηλεφωνήματα την ημέρα από ανθρώπους που έχουν προβλήματα με τα δόντια τους μετά από ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά η κλινική του δεν μπορεί να παρέχει θεραπεία. Κάποιοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οδοντικό νήμα επειδή οι θήκες τους έχουν κολλήσει μεταξύ τους ή πονάνε επειδή έχουν αιμορραγία στα ούλα.

«Αλλά είναι πιο εύκολο για εμάς να μην αναλάβουμε αυτόν τον ασθενή. Στην περίπτωση που αναλάβουμε αυτόν τον ασθενή και κάνουμε την οποιαδήποτε εργασία στα δόντια του, τότε είναι που αρχίζουν πραγματικά τα προβλήματα και τότε είναι που ο Βρετανός οδοντίατρος καθίσταται υπεύθυνος. Ένα ρίσκο που δεν μπορούμε να πάρουμε. Αυτό θέτει τους ασθενείς σε πολύ ευάλωτη θέση, προσπαθώντας να αναζητήσουν βοήθεια, και γίνεται πολύ δαπανηρή η προσπάθεια αποκατάστασης της ζημιάς που έχει προκληθεί».

Πάντως, όπως επισημαίνει και η «Daily Mail», δεν έρχονται αντιμέτωποι με επιπλοκές όλοι όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για θεραπεία.

Στο BBC μίλησε και η Tilly Entwhistle από το Μάντσεστερ, η οποία δήλωσε ενθουσιασμένη με τη δουλειά που έγινε στα δόντια της στην Τουρκία, με την επιδιόρθωση ουσιαστικά στο χαμόγελό της, αφού την παρομοίαζαν, ως παιδί, με τον Bugs Bunny. Ωστόσο, είπε ότι από τότε που επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και χρειάστηκε να επισκεφθεί κάποιον οδοντίατρο, της είπαν ότι δεν πρόκειται να αγγίξουν τα δόντια της, καθώς δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη για τυχόν προβλήματα με τη δουλειά που έγινε στην Τουρκία.