αζερμπαϊτζάν-71-στρατιώτες-νεκροί-κατά-825521
ΚΟΣΜΟΣ | 15.09.2022 | 15:12

Αζερμπαϊτζάν: 71 στρατιώτες νεκροί κατά τις συγκρούσεις στα σύνορα με την Αρμενία

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι 71 άνδρες των ενόπλων δυνάμεών του σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων αυτή την εβδομάδα στα σύνορα με την Αρμενία. Η Αρμενία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι 105 στρατιώτες της σκοτώθηκαν.

Ο γραμματέας του αρμενικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν γνωστοποίησε νωρίτερα πως από το βράδυ της Τετάρτης έχει τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην επί σειρά δεκαετιών διαμάχη τους για τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι δύο γειτονικές χώρες πολέμησαν μεταξύ τους δύο φορές -στα χρόνια του 1990 και το 2020- στην περιφέρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν αζερινό θύλακα που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Έξι εβδομάδες μαχών το φθινόπωρο του 2020 στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και κατέληξαν σε μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Αρμενία παραχώρησε τμήματα εδάφους, τα οποία ήλεγχε εδώ και δεκαετίες, και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 ρώσους κυανόκρανους για να επιβλέπει την εύθραυστη εκεχειρία.