αυστρία-πλημμύρες-κατολισθήσεις-και-856567
ΚΟΣΜΟΣ | 29.06.2022 | 14:50

Αυστρία: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και αποκλεισμένα χωριά

Η Αυστρία επλήγη στη διάρκεια της περασμένης νύκτας από ισχυρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, αποκλείοντας δρόμους και χωριά, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. «Τρία χωριά έχουν αποκοπεί πλήρως από τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μέλανι Ράιτερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στην επαρχία της Καρινθίας (δυτική Αυστρία), στα σύνορα με την Ιταλία και τη Σλοβενία, που επλήγη από τις πλημμύρες.

Η εκπρόσωπος δεν έκανε λόγο για τραυματίες ή νεκρούς στα στάδιο αυτό, όμως φαίνεται πως κατοικίες έχουν εν μέρει θαφτεί μέσα στη λάσπη. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική», υπογράμμισε ενώ το πρακτορείο ειδήσεων APA μετέδωσε ότι αγνοείται η τύχη δύο ανθρώπων.

Οι διασώστες και ο στρατός έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί. Φωτογραφίες εικονίζουν δρόμους γεμάτους συντρίμμια, στέγες που έχουν παρασυρθεί από τον άνεμο και ποταμούς που έχουν υπερχειλίσει.

Μέσα σε μερικές ώρες έπεσε «τόση βροχή όση πέφτει κανονικά ολόκληρο το μήνα Ιούνιο», υπογράμμισε ο Γκέρχαρντ Χόενβαρτερ του Κεντρικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής (ZAGM), τον οποίο επικαλείται το APA.

Η Αυστρία αντιμετωπίζει αυτή την εβδομάδα ένα κύμα καύσωνα που συνοδεύεται από καταιγίδες. Ο πολλαπλασιασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, άμεση συνέπεια της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.