Αυστραλία: Πρόσφυγας-κρατούμενος κέρδισε τα εθνικά βραβεία λογοτεχνίας

Ο Μπεχρούζ Μπουτσανί είναι Κούρδος από το Ιράν, δημοσιογράφος και συγγραφέας, κάτοχος των φετινών δύο ανώτατων λογοτεχνικών βραβείων λογοτεχνίας της Αυστραλίας που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 79.000 ευρώ για το βιβλίο του «No friend but the mountains» (Κανένας φίλος εκτός από τα βουνά).

Ο ίδιος δεν παρευρέθηκε στην τελετή απονομής καθώς η Αυστραλία του απαγορεύει την είσοδο και τον κρατά εξόριστο σε ένα νησί της Παπούα Νέας Γουινέας, όπου διατηρούσε, μέχρι το 2017, ένα κέντρο κράτησης αιτούντων άσυλο.

Ο Μπουτσανί έχει περάσει τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής του στο Μάνους, στην αρχή έγκλειστος στο κέντρο κράτησης και στη συνέχεια σε έναν εναλλακτικό χώρο για μετανάστες στο νησί. Το κέντρο κράτησης των προσφύγων στο νησί Μάνους. Ο κούρδος δημοσιογράφος έγραφε το βιβλίο του για χρόνια, θέλοντας να πει την δική του ιστορία, πώς ξεκίνησε από την Ινδονησία για την Αυστραλία, αλλά κατέληξε φυλακισμένος, αλλά και την ιστορία των χιλιάδων προσφύγων που ήταν παγιδευμένοι στο νησί.

Επειδή δεν είχε πρόσβαση στο Ιντερνετ, έστελνε κάθε παράγραφο με μήνυμα στο WhatsΑpp στο κινητό φίλου του διερμηνέα στην Αυστραλία. Του πήρε πέντε χρόνια να το ολοκληρώσει και να καταφέρει να εκδοθεί στη χώρα. «Το έγραφα στο κινητό γιατί στο χαρτί σίγουρα θα το έβρισκαν οι φύλακες και θα είχα πρόβλημα. Δύο φορές, μου πήραν όλα τα πράγματα και έχασα τα πάντα. Δεν μπορούσα να το διακινδυνέψω», λέει ο ίδιος στην Guardian.

Και τώρα που βραβεύθηκε με την ανώτατη τιμή για συγγραφέα στη χώρα που δεν τον θέλει; «Είναι περίεργο. Δεν ξέρω τι να πω. Η βράβευσή μου ντροπιάζει την αυστραλιανή κυβέρνηση», δήλωσε ο ίδιος όταν έμαθε για τη βράβευσή του. «Δεν έγραψα αυτό το βιβλίο για να κερδίσω βραβεία. Στόχος μου ήταν και είναι να μάθουν οι Αυστραλοί και όλος ο κόσμος πώς το σύστημα βασανίζει αθώους ανθρώπους στο Μάνους και το Ναούρου επί έξι χρόνια. Ελπίζω ότι το βραβείο θα κάνει πιο γνωστή την κατάσταση εδώ και θα σημάνει το τέλος αυτής της βάρβαρης πολιτικής».

Το βιβλίο του Μπεχρούζ Μπουτσανί στα βιβλιοπωλεία της Αυστραλίας Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο Μάνους, ο Μπουτσανί έγραφε γράμματα και άρθρα για να κάνει γνωστή στον έξω κόσμο την κατάσταση στο κέντρο κράτησης. Παράλληλα με το βιβλίο, χρησιμοποίησε και τη δύναμη της εικόνας για να πει την ιστορία του. Πριν από δύο χρόνια, έστειλε σε φίλο του ένα βίντεο που γύρισε κρυφά με το κινητό του μέσα στο κέντρο κράτησης. Το βίντεο έγινε ταινία με τη βοήθεια ενός ιρανού σκηνοθέτη, που έμενε στην Ολλανδία και προβλήθηκε στην Αυστραλία.

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, VIDEO, ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!