aukus-κίνα-κατέθεσε-αίτημα-ένταξης-στην-εμ-445766
ΚΟΣΜΟΣ | 17.09.2021 | 09:21

AUKUS-Κίνα: Κατέθεσε αίτημα ένταξης στην εμπορική συμφωνία που απέρριψε ο Τραμπ

Tην αίτηση ένταξης στην εμπορική συμφωνία CPTPP, έργο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων πριν από τέσσερα χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε η Κίνα, θορυβημένη προφανώς από τη συμμαχία της AUKUS.

Το Πεκίνο κατέθεσε επίσημο αίτημα ώστε να ενταχθεί στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση στον Ειρηνικό Ωκεανό (CPTTP), μια προσπάθεια που ξεκίνησε ως μοχλός των ΗΠΑ προκειμένου να εδραιώσουν την εμπορική και οικονομικοπολιτική τους επιρροή στην περιοχή.

Η Κίνα κατέθεσε επίσημη επιστολή ένταξης προς τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου, την Πέμπτη. Ο υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουντάο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, έπειτα από το επίσημο αίτημα, με τον Νεοζηλανδό ομόλογό του, Ντάμιεν Ο’Κόνορ, καθώς η Νέα Ζηλανδία αποτελεί θεματοφύλακα της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σκοπός της συμφωνίας το 2016, που έφερε αρχικά το όνομα TTP, ήταν να τεθεί μια οικονομική τροχοπέδη στην ολοένα και αυξανόμενη ισχύ της Κίνας, με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει πως θα είναι οι ΗΠΑ και όχι η Κίνα που θα θέσουν τους κανόνες εμπορίου στην περιοχή.

Έναν μόλις χρόνο αργότερα, ο διάδοχός του στο Οβάλ Γραφείο, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τη χώρα από τη συμφωνία, η οποία παρ’ όλα αυτά τέθηκε σε ισχύ με πρωτοβουλία της Ιαπωνίας, που την αναθεώρησε και την «αναβάπτισε» σε CPTPP το 2018.

Η επίσημη αίτηση είναι αποτέλεσμα συζητήσεων πίσω από κλειστές πόρτες, που διήρκεσαν μήνες, αφότου ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας του να ενταχθεί στη συμφωνία.

Η συμφωνία υπεγράφη αρχικά από 11 χώρες, περιλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η ένταξη της Κίνας στη συμφωνία αναμένεται, σύμφωνα με το Reuters, να δώσει μια ακόμη ώθηση στις οικονομικές επιδιώξεις του Πεκίνου.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως μέσω της ένταξης της Κίνας στην εμπορική αυτή συμφωνία τίθενται οι βάσεις για πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στο Πεκίνο και την Καμπέρα.

Θυμίζουμε πως η τελευταία είναι ένας από τους τρεις εταίρους του AUKUS που ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από τους Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον. Επιπλέον, η Αυστραλία έχει επικρίνει πολύ έντονα την Κίνα για το θέμα της πανδημίας, εγείροντας ερωτήματα για την προέλευση του κορωνοϊού.