Αρχισε η αποκομιδή σκουπιδιών στη Μαδρίτη

Οι εργαζόμενοι στις εταιρίες αποκομιδής των απορριμμάτων τερμάτισαν χθες, έπειτα από 11 ημέρες, την απεργία τους στην Μαδρίτη, όπου οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι από βουνά σκουπιδιών, ανακοίνωσε ένα συνδικάτο.

Οι εργαζόμενοι στις εταιρίες οι οποίες έχουν αναλάβει τις υπηρεσίες καθαρισμού των δρόμων και των κήπων της ισπανικής πρωτεύουσας των 3,2 εκατ. κατοίκων είχαν κηρύξει απεργία επ’ αόριστον από την 5η Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενοι εναντίον ενός σχεδίου αναδιάρθρωσής τους που προέβλεπε την κατάργηση 1.134 θέσεων εργασίας από τις συνολικά περίπου 7.000, πέραν των 350 που είχαν ήδη καταργηθεί τον Αύγουστο, καθώς και την μείωση των μισθών τους κατά έως και 40%.

Χθες οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαρισμού ενέκριναν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν νωρίτερα τα συνδικάτα και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αναλάβει την καθαριότητα της πρωτεύουσας, όπως ανέφερε το συνδικάτο CCOO σε μια ανακοίνωσή του.

«Οι εργαζόμενοι ενέκριναν τη συμφωνία με απόλυτη πλειοψηφία και δέχθηκαν να σταματήσουν την απεργία», ανέφερε η ίδια πηγή. «Θα επιστρέψουν σε κανονική υπηρεσία κατά την διάρκεια της νύχτας» της Κυριακής προς Δευτέρα, πρόσθεσε το συνδικάτο.

Βάσει των όρων της συμφωνίας η οποία συνήφθη, οι εταιρίες δεν θα προχωρήσουν σε καμιά απόλυση. Σε αντάλλαγμα οι οδοκαθαριστές αποδέχθηκαν επί της αρχής ορισμένες ημέρες να τίθενται σε προσωρινή αργία άνευ αποδοχών. Τα συνδικάτα είχαν προηγουμένως απορρίψει την πρόταση τριών επιχειρήσεων (OHL-Ascan, FCC και Sacyr-Valorisa) να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας με αντάλλαγμα μειώσεις μισθών.

Η δήμαρχος της πόλης, Άνα Μποτέγια, η οποία επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση διότι παρέμενε αδρανής, είχε απευθύνει την Τετάρτη τελεσίγραφο στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία ως το βράδυ της Παρασκευής, προειδοποιώντας τις επιχειρήσεις ότι θα κατέβαλαν το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων από μια δημόσια επιχείρηση.

Καθώς η προθεσμία που είχε ορίσει παρήλθε, η δημόσια εταιρία Tragsa, που υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας, άρχισε το Σάββατο να μαζεύει τους τόνους σκουπιδιών που είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΣΜΟΣ, ΑΠΕΡΓΙΑ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΜΑΔΡΙΤΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!