Αργεντινή: Ο «ροκ» νέος υπ. Οικονομικών εξοργίζει τις χρηματαγορές

Μόλις 42 ετών είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής και διαθέτει ένα «ροκ»  παρουσιαστικό και μία «αριστερίζουσα» λογική περί αγορών. Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Οικονομικών Αξλ Κίσιλοφ, που αναβαθμίστηκε με απόφαση της πρόεδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, είναι οικονομολόγος και πρωτεργάτης της κρατικοποίησης του στρατηγικού πετρελαΐκού τομέα της χώρας του.

Μεγάλες είναι οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Κίσιλοφ, καθώς η οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση του Μπουένος Άιρες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Κίσιλοφ αποτελεί μια χαρισματική στο εσωτερικό, αλλά αμφιλεγόμενη σε επενδυτικούς και κυβερνητικούς κύκλους του εξωτερικού φιγούρα. Κι αυτό γιατί τον Απρίλιο του 2012 υλοποίησε την κρατικοποίηση του 51% της YPF – της μεγαλύτερης αργεντίνικης εταιρείας πετρελαίων – πλήττοντας δραστικά τα συμφέροντα του ισπανικού ομίλου Repsol.

«Η ανάθεση του υπουργείου στον Κίσιλοφ εξόργισε τους εμπορικούς εταίρους της Αργεντινής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έγινε αποδεκτή από το λαό της χώρας ως μια πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων», σημειώνει το Ρόιτερς. Και υποστηρίζει ότι ο νέος υπουργός «είναι ένας αριστερός της παλιάς σχολής, γαλουχημένος με τις ιδέες του Καρόλου Μαρξ και του Τζον Μέιναρντ Κέινς, που πιστεύει πως η Αργεντινή πρέπει να επιδιώξει να γίνει μια από τις κυρίαρχες βιομηχανικές χώρες στο κόσμο».

«Η ανάθεση του υπουργείου στον Κίσιλοφ δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς χρηματαγορές καθώς επιβεβαιώνει το ότι η πολιτική της κυβέρνησης Φερνάντες θα παραμείνει αμετάβλητη», τονίζει ο Ινάσιο Λαμπάκουι, Αργεντινός οικονομικός αναλυτής στην αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Medley Global Advisors.

Ολα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η ισπανική Repsol και η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία αναφορικά με την κρατικοποίηση της YPF. Η Repsol δηλώνει πως «παραμένει ανοιχτή σε επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας για την απαλλοτρίωση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της YPF». Πριν ενάμιση χρόνο η Αργεντινή είχε ανακοινώσει πως προχωρά σε εθνικοποίηση του 51% της YPF, η οποία ελέγχεται από τον ισπανικό όμιλο Repsol. Το Μπουένος Άιρες – δια στόματος του Κίσιλοφ -, είχε κατηγορήσει τη Repsol ότι δεν επενδύει εκ νέου τα κέρδη της, αλλά τα φυγαδεύει εκτός Αργεντινής. Το ζήτημα αυτό είχε φέρει ένταση στις σχέσεις Μπουένος ‘Αιρες – Μαδρίτης και η Repsol είχε προσφύγει αρχικά στο Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού Επενδυτικών Διαφορών υπό την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η YPF, μία από τις πλέον ιστορικές επιχειρήσεις της Αργεντινής, ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και ήταν η πρώτη δημόσια εταιρεία πετρελαίων στον κόσμο. Έκανε έρευνες για υδρογονάνθρακες και στα πλέον απομακρυσμένα σημεία της αργεντίνικης επικράτειας, ενώ παράλληλα άνοιγε δρόμους κι έχτιζε γέφυρες, σχολεία, νοσοκομεία και εργατικές κατοικίες για το προσωπικό της.

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!