αποσύρεται-ο-ζελένσκι-από-πρόεδρος-τη-1236954
ΚΟΣΜΟΣ | 25.09.2023 | 14:43

Αποσύρεται ο Ζελένσκι από πρόεδρος της Ουκρανίας; Αινιγματική δήλωση

Στην Ουκρανία έχει φουντώσει η συζήτηση για τη διεξαγωγή ή όχι των προγραμματισμένων για το 2024 προεδρικών εκλογών, καθώς ο πόλεμος στη χώρα συνεχίζεται χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται κάποιο μέλλον σύντομα. Μάλιστα, η Πρώτη Κυρία της Ουκρανία, Ολένα Ζελένσκα, με δήλωσή της πυροδοτεί συζητήσεις για το μέλλον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς, όπως είπε μιλώντας στο CBC, δεν είναι σίγουρη εάν ο σύζυγός της θα είναι υποψήφιος για μια νέα θητεία.

Μιλώντας στο «Face the Nation», η Ολένα Ζελένσκα δήλωσε ότι οι πολιτικές φιλοδοξίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πρώτη υποψηφιότητά του, δεν υποστηρίχθηκαν πλήρως από την ίδια. «Αν κατέβει ξανά, αν διεκδικήσει και δεύτερη φορά την προεδρία, εάν αποφασίσει ότι αυτό είναι απαραίτητο», τότε θα τον υποστηρίξει με μεγαλύτερη θέρμη. Όμως, πρόσθεσε, πως δεν είναι σίγουρη ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ειδικά δεδομένης της αβέβαιης κατάστασης των εκλογών στη χώρα.

«Θα εξαρτηθεί εάν η κοινωνία θα τον χρειαζόταν ως πρόεδρο, εάν αισθανθεί πως η ουκρανική κοινωνία δεν επιθυμεί πλέον τον ίδιο στην προεδρία, πιθανότατα δεν θα είναι υποψήφιος. Όμως θα τον στηρίξω όποια απόφαση και εάν πάρει», υπογράμμισε η Ζελένσκα.

Αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές, που μίλησαν στην Washington Post, ανέφεραν πως με το ένα πέμπτο της Ουκρανίας κατεχόμενο από ρωσικές δυνάμεις και εκατομμύρια εκτοπισμένους από τον πόλεμο, η διεξαγωγή ελεύθερος εκλογών θα ήταν «πρακτικά αδύνατη» και «κακή». Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, οι Ρώσοι θα επιθυμούσαν μια τέτοια εξέλιξη. Όμως ανάλογες φωνές καταγράφονται και από ορισμένα μέλη του κογκρέσου, κυρίως του ρεπουμπλικανικού κόμματος, που υποστηρίζουν δημοσίως τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στον προγραμματισμένο χρόνο.

«Δεν γίνεται να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το 2024 θα ήταν επικίνδυνη και επιζήμια για τη χώρα», είπε μια από τις πηγές που μίλησαν στο αμερικανικό μέσο. Πάντως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δημόσια, δεν εμφανίζεται τόσο κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως έχει αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters, είναι ανοιχτός στη διεξαγωγή εκλογών το 2024, αρκεί οι σύμμαχοι της Ουκρανίας να παρέχουν ασφάλεια και επιμελητεία.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία ήδη διεξάγει «εκλογές» στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη για να εγκαταστήσει Ρώσους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος. Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την εν λόγω διαδικασία «παράνομη», ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».