απογειώνονται-οι-τιμές-του-φυσικού-αε-178090
ΚΟΣΜΟΣ | 22.08.2022 | 15:45

Απογειώνονται οι τιμές του φυσικού αερίου μετά το κλείσιμο του αγωγού

Η απόφαση της Μόσχας να κλείσει τελείως για τρεις ημέρες τις στρόφιγγες του Nord Stream οδήγησε σε τροχιά απογείωσης σήμερα τις τιμές του φυσικού αερίου. Και τούτο γιατί αφήνει Γερμανούς και Ευρωπαίους να αναρωτιούνται εάν μπορούν να στηρίζονται στο ελάχιστο έστω στο ρωσικό φυσικό αέριο για τον χειμώνα.

Το συμβόλαιο ενός μήνα στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (συμβόλαιο αναφοράς για την Ε.Ε. ) έκανε άλμα έως 15% στα 281,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε τροχιά ανόδου επί πέντε διαδοχικές εβδομάδες, στο μακροβιότερο ανοδικό σερί φέτος. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο στο Λονδίνο έκανε άλμα 16%.

Η Gazprom γνωστοποίησε ότι ο αγωγός θα κλείσει για τρεις ημέρες από τις 31 Αυγούστου για λόγους συντήρησης. Υπάρχουν φόβοι ότι στη συνέχεια δεν θα επιστρέψει σε κανονική λειτουργία. «Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα μπροστά μας» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ από τον Καναδά, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. «Πρέπει να περιμένουμε ότι ο Πούτιν θα μειώσει περαιτέρω τις ροές του φυσικού αερίου» συμπλήρωσε.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για ολικό πάγωμα των ρωσικών ροών, καθώς το Κρεμλίνο απαντά με αυτόν τον τρόπο στις κυρώσεις της Δύσης. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η χώρα με τη μεγαλύτερη ρωσική εξάρτηση, θεωρείται σχεδόν απίθανο να καταφέρει να αντικαταστήσει το σύνολο των ρωσικών αγωγών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι ο Nord Stream λειτουργεί ήδη μόνο στο 20% της δυναμικότητάς του με τη Μόσχα να επικαλείται προβλήματα στη συντήρηση της τουρμπίνας του.