αποχωρούν-οι-ρωσικές-δυνάμεις-από-το-φ-559739
ΚΟΣΜΟΣ | 30.06.2022 | 13:00

Αποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις από το Φιδονήσι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε στην καθημερινή του επιχειρησιακή ενημέρωση ότι αποσύρθηκε από το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα «βήμα καλής θέλησης» για τη διευκόλυνση των αποστολών σιτηρών.

Η δε Ουκρανία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ότι οι δυνάμεις της με τους συνεχείς βομβαρδισμούς, ανάγκασαν τους Ρώσους να φύγουν από το Φιδονήσι.

Την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ανακοίνωσε υπουργείο Άμυνας της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «κίνηση καλής θέλησης» προκειμένου να διευκολυνθεί η εξαγωγή και η μεταφορά σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Καμπούμ» ήταν η αντίδραση του Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ανέβασε στο twitter φωτογραφία από το φλεγόμενο Φιδονήσι και ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον «ρωσικές δυνάμεις στο Φιδονήσι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έκαναν εξαιρετική δουλειά».