από-αστάνα-νουρ-σουλτάν-και-πάλι-αστάν-978178
ΚΟΣΜΟΣ | 15.09.2022 | 00:00

Από Αστάνα Νουρ-Σουλτάν, και πάλι Αστάνα: Αλλάζει ξανά όνομα η πρωτεύουσα του Καζακστάν

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ συμφώνησε να αποκαταστήσει το πρώην όνομα της πρωτεύουσας της χώρας μόλις τρία χρόνια αφότου το μετονόμασε προς τιμήν του προκατόχου του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Μία από τις πρώτες κινήσεις του Τοκάγιεφ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019 μετά την παραίτηση του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ ήταν να ζητήσει να ονομαστεί η πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, σε Νουρ-Σουλτάν.

Ο Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας για τρεις δεκαετίες υπό τη Σοβιετική Ένωση και μετά την ανεξαρτησία της το 1991, μετέφερε την πρωτεύουσα από το Αλμάτι στην Αστάνα το 1997.

Η κίνηση αμφισβητήθηκε ευρέως λόγω της σχετικής απομόνωσης της πόλης στις βόρειες στέπες και των περιβόητων ψυχρών χειμώνων όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν έως και -51C. Μετέτρεψε την πόλη σε έναν αξιοθέατο με λαμπερή αρχιτεκτονική.

Μετά την παραίτησή του, ο Ναζαρμπάγιεφ διατήρησε την τεράστια επιρροή ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος και του συμβουλίου ασφαλείας. Ωστόσο, ο Τοκάγιεφ τον απομάκρυνε από αυτές τις θέσεις μετά από τις ταραχές τον Ιανουάριο που εν μέρει προκάλεσε η δυσαρέσκεια για τη δύναμη που εξακολουθούσε να ασκεί ο Ναζαρμπάγιεφ.

Τον Ιούνιο, οι Καζάκοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ των συνταγματικών αλλαγών σε δημοψήφισμα, αφού οι αναταραχές τερμάτισαν την για τρεις δεκαετίες κυριαρχία του Ναζαρμπάγιεφ στην πλουσιότερη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Η αιματοχυσία του Ιανουαρίου, η οποία προέκυψε από ειρηνικές διαδηλώσεις για την απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτων, άφησε πίσω της περισσότερους από 230 νεκρούς και ανάγκασε τις αρχές να καλέσουν στρατεύματα από ένα μπλοκ ασφαλείας υπό τη Ρωσία.