άντριου-πόππας-ο-ομογενής-που-έγινε-στ-1018228
ΚΟΣΜΟΣ | 06.05.2022 | 17:42

Άντριου Πόππας: Ο ομογενής που έγινε στρατηγός του αμερικανικού στρατού – Υπό την ηγεσία του 800.000 στρατιώτες

Ένας ομογενής στρατιωτικός βρίσκεται στην κορυφή του μεγαλύτερου Σώματος του αμερικανικού στρατού. Ο Αντριου (Ανδρέας) Πήτερ Πόππας προήχθη σε στρατηγό και θα είναι επικεφαλής του Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων (FORSCOM) με απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας.

Ο Ανδρέας Πόππας -αντιστράτηγος πριν από την προαγωγή του- είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ελληνοαμερικανός που υπηρετεί στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Θα έχει υπό την ηγεσία του περισσότερους από 800.000 στρατιώτες μάχιμους και εφέδρους, καθώς και άνδρες της Προεδρικής Φρουράς.

Ο 55χρονος στρατηγός, Αντριου Πόππας, γεννήθηκε στο Ουισκόνσιν, αλλά έλκει την καταγωγή του από τη Πάτρα. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ και έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις του Επιτελείου (ήταν διοικητής της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, επικεφαλής Διαχείρισης Δυνάμεων του Επιτελείου, διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας) λαμβάνοντας μέρος στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ο Αντριου Πόππας διετέλεσε επίσης, διευθυντής του Επιτελείου Αρχηγών, με ρόλο συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Το 2021, συμμετείχε στην παρουσίαση των βραβείων του «Ιδρύματος ΟΧΙ» (Washington OΧΙ Day Foundation), τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο σε έναν άνδρα και μια γυναίκα που συνέβαλαν με τις πράξεις τους στη προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον κόσμο.

Το Ιδρυμα «Ημέρα του ΟΧΙ», που έχει ιδρυθεί από ομογενείς για τη διαρκή ενημέρωση των Αμερικανών σχετικά με το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνεχάρη τον στρατηγό Πόππα για την προαγωγή του. Ο ίδιος, ο ομογενής στρατηγός, έχει δηλώσει ότι εμπνέεται από την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων το 1940. Εχει μάλιστα, αναφερθεί πολλές φορές στον Ελληνα πατέρα του που γεννήθηκε στην Πάτρα. Το 2013, όταν ο Αντριου Πόππας προήχθη σε ταξίαρχο, φόρεσε στην επίσημη στρατιωτική τελετή ένα παλιό ζευγάρι καφέ μπότες αλεξιπτωτιστών, για να τιμήσει τον πατέρα του -όπως είπε- που τον δίδαξε πώς να είναι στρατιώτης. Οι μπότες ανήκαν στον πατέρα του, ο οποίος υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.