Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο προσωπάρχης του Μακρόν

Προσφυγή στην οικονομική εισαγγελία για «αθέμιτη άσκηση επιρροής», «παθητική δωροδοκία» και «σύγκρουση συμφερόντων» κατατέθηκε εναντίον του προσωπάρχη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Αλεξίς Κολέρ, από μια οργάνωση κατά της διαφθοράς.

Η Anticor προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατηγορώντας τον Κολέρ για σύγκρουση συμφερόντων εξαιτίας των δεσμών του με τη ναυτιλιακή εταιρεία Mediterranean Shipping Company ενώ κατείχε δημόσια θέση.

Η προσφυγή της οργάνωσης βασίστηκε σε άρθρα του Mediapart, στα οποία καταγγέλλονταν οι οικογενειακές και επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ του Κολέρ και της ιταλοελβετικής MSC, σημαντικού πελάτη της εταιρείας STX France, των ναυπηγείων του Σεν Ναζέρ.

Η Αnticor κατηγορεί τον Κολέρ ότι δέχθηκε να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της STX France από το 2010 ως το 2012 ως εκπρόσωπος του κράτους, την ώρα που «δεν μπορούσε να αγνοήσει το γεγονός ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων», καθώς η MSC είχε ιδρυθεί και διευθύνεται από ξαδέλφια της μητέρας του.

Στη συνέχεια το δεξί χέρι του Μακρόν προσπάθησε δύο φορές να εργαστεί στη ναυτιλιακή εταιρεία ενώ παράλληλα είχε αναλάβει υψηλόβαθμη θέση στο υπουργείο Οικονομίας. Τελικά τον Αύγουστο του 2016 ανέλαβε τη θέση του οικονομικού διευθυντή στην MSC Croisieres.

Ενεπλάκη ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν και εγκατέλειψε τη θέση του στη ναυτιλιακή εταιρεία εννέα μήνες αργότερα μετά την εκλογή του Γάλλου προέδρου.

Ο Κολέρ είναι ο γενικός γραμματέας του Μακρόν και ένας από τους πιο στενούς του συμβούλους. Πλέον η οικονομική εισαγγελία θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει ή όχι έρευνα για τις καταγγελίες αυτές.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Κολέρ «ενημερώθηκε» για την προσφυγή εναντίον του, η οποία βασίζεται «σε εντελώς αβάσιμες εικασίες, που εκτοξεύθηκαν εναντίον του προφανώς εξαιτίας της θέσης του».

«Ο Αλεξίς Κολέρ θα δώσει πολύ ευχαρίστως στην εισαγγελία όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι σεβάστηκε τη νομοθεσία σε όλες τις επαγγελματικές του δραστηριότητες», διευκρίνισε η προεδρία.

ΚΟΣΜΟΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΜΑΚΡΟΝ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!