αντιδράσεις-σε-βαλκανικές-χώρες-για-τ-238636
ΚΟΣΜΟΣ | 09.12.2013 | 21:37

Αντιδράσεις σε Βαλκανικές χώρες για την απαγόρευση του South Stream από την ΕΕ

Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών κ. Κρίστιαν Βιγκένιν στη κρατική τηλεόραση, την οποία αναμετάδωσε το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, η βουλγαρική κυβέρνηση ίσως εξετάσει προσεκτικά την πρόσφατη προειδοποίηση της ΕΕ προς τις χώρες από τις οποίες θα περάσει ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου South Stream να αναθεωρήσουν τη συμφωνία τους με τη Μόσχα γιατί ο αγωγός αυτός είναι παράνομος σύμφωνα με τις διατάξεις της Ένωσης.

Η κατασκευή του South Stream σε βουλγαρικό έδαφος ξεκίνησε επίσημα τον περασμένο μήνα Οκτώβριο. Ο συγκεκριμένος αγωγός θα μεταφέρει μέχρι 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην κεντρική και νότια Ευρώπη, και θα φτάνει στη Βουλγαρία από τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και από τη Βουλγαρία θα ακολουθήσει δύο γραμμές: Μία προς βορρά διατρέχοντας τη Σερβία, Κροατία, Ουγγαρία και Σλοβενία, Αυστρία και Βόρειο Ιταλία. Και μία προς το νότο προς νότιο Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Αντίδραση και από τη Σερβία

Στο απαγορευτικό της ΕΕ όμως αντέδρασαν αρνητικά και οι Σέρβοι όπως προκύπτει από διάφορα δημοσιεύματα του σερβικού τύπου. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της σερβικής κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου κ. Μπαγιάτοβιτς δήλωσε, «γιατί κανένας δε τόλμησε να ρωτήσει τη Γερμανία όταν κατασκεύαζε σε συνεργασία με τη Ρωσία το Νορντ Στρημ [Βόρειο Ρεύμα] που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία»; Από την άλλη μεριά, προσθέτει ο ίδιος, «πώς είναι δυνατόν για τον ΤΑΠ, που έχει  δυνατότητα μεταφοράς 16 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδος στην Ιταλία, να εξαιρείται από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο; Αυτό δείχνει ότι εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν».