ανοιχτό-να-μην-συνεχιστεί-η-συμφωνία-τ-1053903
ΚΟΣΜΟΣ | 15.05.2023 | 23:50

Ανοιχτό να μην συνεχιστεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Το Κίεβο δεν αποκλείει η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα ουκρανικά σιτηρά να τερματιστεί στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών Η Όλια Τροφιμτσέβα, πρέσβειρα του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Ουκρανία λαμβάνει αντικρουόμενες ενδείξεις για το μέλλον της συμφωνίας, η παράταση της οποίας συζητήθηκε σε συνομιλίες στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα. Τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αποκλείστηκαν μετά τη ρωσική εισβολή πέρυσι αλλά η πρόσβαση σε τρία από αυτά αποκαταστάθηκε πέρυσι τον Ιούλιο στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου που έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

«Η συνολική κατάσταση (μετά τις συνομιλίες) δεν έχει αλλάξει πολύ και λαμβάνουμε αρκετά αντικρουόμενες πληροφορίες για τη συμφωνία των σιτηρών και την πιθανότητά παράτασής της», δήλωσε η ίδια.

Η Μόσχα έχει απειλήσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία στις 18 Μαΐου εκτός κι αν ικανοποιηθούν σειρά αιτημάτων της για άρση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

«Ένας τέτοιος τερματισμός, η έξοδος (της Ρωσίας) από την πρωτοβουλία για τα σιτηρά είναι πιθανός, αλλά για όλους και κυρίως για τη ρωσική πλευρά αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση της κατάστασης και εκείνοι θα περιπλέξουν τη μελλοντική διαπραγματευτική τους θέση για τους ίδιους», δήλωσε η Τροφιμτσέβα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ουκρανία εξήγαγε 2,5 εκατ. τόνους αγροτικών προϊόντων τον Απρίλιο παρά την επιβράδυνση της χρήσης του διαδρόμου για τα σιτηρά.