αναβρασμός-στην-τουρκία-φόβοι-για-capital-controls-1181167
ΚΟΣΜΟΣ | 19.05.2023 | 10:53

Αναβρασμός στην Τουρκία: Φόβοι για capital controls

Σε ισχύ φαίνεται να είναι στην Τουρκία περιορισμοί στις αναλήψεις των πιστωτικών καρτών και στις υπεραναλήψεις.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην τουρκική κοινωνία εξαιτίας της οικονομικής ασφυκτικής κατάστασης, και ιδιαίτερα από την στιγμή που πολίτες πήγαν στα ATM προκειμένου να βγάλουν χρήματα και βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης ήταν περισσότερο από σαφης την Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 όταν από την Κωνσταντινούπολη δήλωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μια εβδομάδα πούλησε 6 δισ. δολάρια, την ώρα που φωνάζει η αντιπολίτευση ότι «έρχονται τα capital controls».

Χαρακτηριστικά είναι και όσα αναφέρονται στο «Show Tv» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων: «Πολλές τράπεζες σταμάτησαν τις πιστώσεις. Μπήκαν περιορισμοί στις αναλήψεις από τις πιστωτικές κάρτες όπως και σε αγορές χρυσού. Έπαθαν σοκ όσοι πήγαν τα ATM για να κάνουν αναλήψεις»

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις από τρεις πολίτες που διαπίστωσαν τους περιορισμούς και ανέφεραν στο κανάλι:

Πολίτες φαίνεται πως δήλωσαν ερωτηθέντες σχετικά με τους περιορισμούς στις αναλήψεις «Ναι έτσι είναι, ήρθε μήνυμα στο κινητό πριν από δυο μήνες. Δεν θα μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις χρημάτων από τις πιστωτικές κάρτες».

Σύμφωνα, πάντως, και πάλι με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη το πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει σε ότι αφορά το συνάλλαγμα, αφού σε ότι αφορά την τουρκική λίρα, δεν θα είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση να… κόψει καινούργιο χρήμα για να διοχετεύσει στην οικονομία.