Αμφίπολη: Ισχυρότατες ενδείξεις για εισβολέα στον τάφο

Ισχυρότατες είναι πλέον οι ενδείξεις ότι υπήρξε εισβολέας ή εισβολείς στον τάφο της Αμφίπολης. Το γεγονός ότι το κεφάλι βρέθηκε τόσο μακριά από την αρχική του θέση δεν μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί και όλα δείχνουν ότι ο τάφος έχει συληθεί. Μάλιστα αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να μην βρεθεί τίποτα εντός του νεκρικού θαλάμου.

Τα νέα ευρήματα συνιστούν ακόμα μία ισχυρότατη ένδειξη με κυριότερη βέβαια τη σπασμένη θύρα, ότι έχει γίνει εισβολή στον τάφο.

Οι τυμβωρύχοι έκαναν ζημιά, υποστήριξε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Π. Θέμελης σχετικά με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης και σχολιάζοντας τα νέα, εντυπωσιακά ευρήματα που εικόνες αυτών δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Το κεφάλι είναι προφανές ότι το σπάσανε και το πέταξαν στην άλλη γωνίᨻ, ανέφερε ο κ. Θέμελης στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς ο τάφος έχει παραβιαστεί».

Όπως είπε, ο ίδιος είχε υποψιαστεί ότι είχε συληθεί ο τάφος «από τις ενδείξεις από τα σπασμένα κεφάλια των Σφιγγών, τα σπασμένα φτερά, την απουσία των συνδέσμων των σιδερένιων και στα χέρια ακόμα των Καρυατιδών έλλειπαν οι σύνδεσμοι». Υποστήριξε ότι το μνημείο «ως αρχιτεκτόνημα είναι σημαντικό», όμως «υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει τίποτα μέσα» και εξέφρασε την αισιοδοξία μέσα στον τάφο να βρεθούν ζωγραφιές, τοιχογραφίες, τα οποία θα ήταν «σημαντικά στοιχεία».

Τον προβληματισμό του για την σπασμένη θύρα της εισόδου εξέφρασε ο κ. Θέμελης λέγοντας ότι «αυτή η μαρμάρινη πόρτα που έκλεινε ερμητικά τον νεκρικό θάλαμο που είναι και ωραία διακοσμημένη, είναι σπασμένη, βρήκαν κομμάτια, την κολλάνε τώρα και πολύ καλά κάνουν. Αλλά ποιος την άνοιξε; Ποιος την έσπασε;» Όπως τόνισε πολλοί τάφοι παραβιάζονταν μετά τους ενταφιασμούς καθώς γνώριζαν ότι υπήρχαν θησαυροί μέσα, αυτό όμως δεν μειώνει την αξία του.

ΚΟΣΜΟΣ, ΤΑΦΟΣ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ


Αφήστε μια απάντηση