Αμφιλεγόμενη η εικονική ανάσταση της Τζοκόντας στο Λούβρο (φωτο)

Οι πουρίστες, δηλαδή οι σκληροπυρηνικοί φιλότεχνοι, κριτικοί τέχνης κ.λπ. έχουν εξοργιστεί με την απόφαση του Λούβρου να συμπεριλάβει στη μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι σαν «ατραξιόν» μια ψηφιακή αναπαράσταση της Μόνα Λίζα . Κι όταν εξοργίζονται οι αυτόκλητοι θεματοφύλακες της αυθεντικής τέχνης, αν μη τι άλλο, κάτι ενδιαφέρον θα πρέπει να συμβαίνει.

Εν προκειμένω ο ντόρος ξεσηκώθηκε για το «ζωντάνεμα» της Τζοκόντας σε περιβάλλον Εικονικής Πραγματικότητας. Η Μόνα Λίζα αποκαλύπτεται ολόσωμη, κοιτάζει με το αινιγματικό της βλέμμα τους θεατές, ποζάρει για τον Λεονάρντο, ακριβώς όπως έκανε πριν από 516 χρόνια. Η παραισθητική αυτή εμπειρία προσφέρεται από το Λούβρο (Παρισίων) στους επισκέπτες της έκθεσης «Λεονάρντο ντα Βίντσι», η οποία ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου του 2010. Η ειδική μάσκα VR για την είσοδο στον ψηφιακό κόσμο της Τζοκόντα, φυσικά, προϋποτίθεται και το σημείο του ραντεβού μαζί της δίνεται στην υπόγεια αίθουσα Hall Napoléon, κάτω από την Πυραμίδα του Λούβρου.

Το εγχείρημα Mona Lisa: Beyond the Glass (Μόνα Λίζα, Πέρα από το Γυαλί, ή, στα γαλλικά «Τête-à-tête avec la Joconde») είναι το πρώτο που αποτολμά το μουσείο και για την υλοποίηση χρειάστηκε η συνέργεια εταιρειών όπως η HTC Vive arts και η Emissive. Προϊόν του συνδυασμού πληροφοριών για τον συγκεκριμένο πίνακα αλλά και για την τεχνική του ντα Βίντσι, είναι το σόου Εικονικής Πραγματικότητας με πρωταγωνίστρια τη Τζοκόντα. Το αυθεντικό αριστούργημα φυλάσσεται και εκτίθεται στις ατελείωτες ουρές των θαυμαστών της στη γνωστή θέση της, στο κεντρικό κτήριο του Λούβρου.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο με την εικονική εκδοχή της Μόνα Λίζας κάνοντας κλικ  εδώ.

ΚΟΣΜΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΛΟΥΒΡΟ, ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ, ΕΙΚΟΝΙΚΗ, ΤΖΟΚΟΝΤΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]