άμεση-αντίδραση-του-στέιτ-ντιπάρτμεν-1067127
ΚΟΣΜΟΣ | 28.09.2022 | 23:06

Άμεση αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη νέα τουρκική πρόκληση κατά της Ελλάδας

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λίγο ώρα μετά την ανακοίνωση του τουρκικού συμβουλίου ασφαλείας για πως η τουρκική πλευρά «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμη μέθοδο και μέσα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων» αναφορικά με το ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως ανέφερε απαντώντας γραπτώς  ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νέντ Πράις, σε ερώτημα δημοσιογράφου, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται, τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά «δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο».

Τονίζεται επίσης, ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί, επίσης, τα νόμιμα συμφέροντά της, «εφόσον παραστεί ανάγκη».

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει:

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli).

Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.

Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».