ακάρ-σουηδία-και-φινλανδία-να-εκπληρώ-1098433
ΚΟΣΜΟΣ | 23.01.2023 | 20:23

Ακάρ: Σουηδία και Φινλανδία να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Τουρκία

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φιναλνδία θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Τουρκία, ήταν το μήνυμα του Χουλουσί Ακάρ, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους διοικητές των μονάδων.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε επίσης ότι η Άγκυρα δεν αντιτίθεται στην ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Χουλουσί Ακάρ στη συνέχεια τόνισε ότι τόσο Στοκχόλμη όσο και Ελσίνκι, χρειάζονται την υποστήριξη της Τουρκίας στην άμυνα και την ασφάλειά τους, όμως απορρίπτουν το αίτημα της Τουρκίας για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

«Σε ένα τέτοιο σενάριο, η αντίδραση και η στάση της Τουρκίας θα είναι απολύτως αναμενόμενη. Αναμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιδείξουν τη δύναμή τους προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να αποτρέψουν κακόβουλες πρωτοβουλίες. Εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η Τουρκία θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα πως «η Τουρκία δεν είναι εχθρική χώρα ούτε για τη Σουηδία ούτε για τη Φινλανδία. Δεν είμαστε ενάντια στην ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως αυτές οι χώρες θέλουν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας».

Ωστόσο, είπε, «το να αγνοείς τις κακές πρωτοβουλίες είναι μια απαράδεκτη θέση». «Σε μια τέτοια εξέλιξη, η στάση της Άγκυρας στα ζητήματα θα είναι πολύ σαφής και ξεκάθαρη», τόνισε αναφερόμενος στο κάψιμο του Κορανίου σε διαδήλωση στη Στοκχόλμη, καθώς και μια άλλη διαδήλωση κατά την οποία αναρτήθηκε ένα ομοίωμα του προέδρου Ερντογάν.