ακάρ-δεν-είμαστε-απελπισμένοι-να-αγορ-891818
ΚΟΣΜΟΣ | 12.03.2023 | 13:54

Ακάρ: Δεν είμαστε απελπισμένοι να αγοράσουμε τα F-16 από τις ΗΠΑ

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στην απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ και τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35.

«Οι συνομιλίες με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχουν φτάσει σε ένα θετικό σημείο. Γνωρίζουμε ότι υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο. Αναμένουμε από το Κογκρέσο να λάβει μια λογική απόφαση».

«Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν είμαστε απελπισμένοι να αγοράσουμε τα συγκεκριμένα μαχητικά. Έχουμε κι άλλες επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακάρ. Οι«άλλες επιλογές» της Άγκυρας θα μπορούσαν να είναι τα βρετανικά Eurofighter Typhoon ή ακόμη και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως έχουν δηλώσει Τούρκοι αξιωματούχοι.

«Το ζήτημα προχωράει λίγο αργά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μας πρόβλημα. Αγοράζουμε 40 μαχητικά F-16 Block 70 Viper. Μαζί με αυτά τα F-16, αμφισβητείται και ο εκσυγχρονισμός των δικών μας F-16», πρόσθεσε.

Όσο για το ζήτημα των F-35, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Η συνεργασία μας για τα F-35, νομικά και ηθικά, έληξε, μας απέκλεισαν. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διαπραγματεύσεις. Πραγματοποιήθηκε μια συνεδρίαση στις 18 Ιανουαρίου, όπου επετεύχθη συναίνεση για τα οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά ζητήματα. Ωστόσο, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

«Η επιστροφή στο πρόγραμμα είναι άλλο θέμα. Αυτή τη στιγμή, σκοπός των διαπραγματεύσεών μας είναι να πάρουμε πίσω τα 1,4 δισ. δολάρια που πληρώσαμε», πρόσθεσε.

Σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ακάρ είπε, «Περιμένουμε να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους, δεν είμαστε ποτέ ενάντια στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ».