αιθιοπία-οι-αντάρτες-της-επαρχίας-τιγ-1062729
ΚΟΣΜΟΣ | 25.08.2022 | 02:00

Αιθιοπία: Οι αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι κατηγορούν τον στρατό για «ευρεία επίθεση»

Οι αντάρτες στην Τιγκράι κατηγόρησαν τον αιθιοπικό ομοσπονδιακό στρατό ότι εξαπέλυσε «ευρεία επίθεση» εναντίον της επαρχίας αυτής στη βόρεια Αιθιοπία, έπειτα από πέντε μήνες εκεχειρίας.

Οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, καθώς το Τιγκράι παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποκομμένο από την υπόλοιπη χώρα, ενώ η αιθιοπική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.

Χθες Τρίτη ο ομοσπονδιακός στρατός κατηγόρησε τους αντάρτες του Τιγκράι ότι τον «δυσφημούν» και ότι «κινούνται προς τις θέσεις του» ή τις βομβαρδίζουν.

Οι ομοσπονδιακές αρχές της Αιθιοπίας «εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα το πρωί περίπου στις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) επίθεση, θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας», δήλωσε ο Γκετάτσιου Ρέντα εκπρόσωπος του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF) από το Ναϊρόμπι.

Στο Twitter ο Γκετάτσιου επεσήμανε ότι μια «ευρεία επίθεση» εξαπολύθηκε εναντίον «θέσεων στο νότιο μέτωπο» των ανταρτών του Τιγκράι.

Αν επιβεβαιωθούν, αυτές οι συγκρούσεις θα σηματοδοτήσουν το τέλος μιας εκεχειρίας που αποφασίστηκε στα τέλη Μαρτίου και μέχρι στιγμής γινόταν σεβαστή.

Η ένταση οξύνθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των ανταρτών, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι ετοιμάζεται να επαναλάβει τις εχθροπραξίες, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις και των δύο πλευρών του τελευταίους δύο μήνες για διαπραγματεύσεις, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει.

Η σύγκρουση στο Τιγκράι ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ έστειλε τον στρατό για να εκδιώξει το TPLF, το οποίο αψηφούσε την εξουσία του, αφού το κατηγόρησε ότι επιτέθηκε σε βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού.

Από τις συγκρούσεις στην Αιθιοπία έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες και έχει ωθηθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Τιγκράι στα πρόθυρα λιμού.