αγρίεψε-ο-τσαβούσογλου-χάρισμά-σα-1053377
ΚΟΣΜΟΣ | 23.09.2022 | 17:59

«Αγρίεψε» ο Τσαβούσογλου: «Χάρισμά σας τα F-16 αν είναι να μας βάζετε όρους για την Ελλάδα»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο με τις ΗΠΑ για την απόκτηση και αναβάθμιση των F-16 συνεχίζονται κανονικά, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ωστόσο, προχώρησε σε μια πιο επιθετική ρητορική κατά των Αμερικανών για την ενδεχόμενη συμφωνία, λέγοντας πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί να της επιβληθούν όροι για το πως θα χρησιμοποιεί τα μαχητικά της.

«Δεν θα κάνουμε τέτοια σχετικά με τα F-16. Δεν είναι αποδεκτό να επιβάλλουμε περιορισμούς όπως «χρησιμοποιήστε το έτσι, χρησιμοποιήστε το αλλιώς». Γιατί να αγοράσουμε ένα προϊόν που δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια λόμπι εδώ, ειδικά μετά την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όπως το ελληνικό και το αρμενικό λόμπι, που προσπαθούν να αποτρέψουν τη συμφωνία. Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχουν λόμπι που υποστηρίζουν να δοθούν στην Τουρκία αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει πρόθυμη να προμηθεύσει την Τουρκία με μαχητικά, ωστόσο επιζητά να επιβάλει κάποιους περιορισμούς, όπως το να μην χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας. Προφανώς, σε αυτούς τους «όρους» αναφέρεται και ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει μια τροπολογία που απαγορεύει την πώληση F-16 στην Άγκυρα εκτός εάν η κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας επίσης μια περιγραφή συγκεκριμένων βημάτων που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται για παράνομες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.