Αγγλία: Εντοπίστηκε μεσαιωνικός μαζικός τάφος με θύματα του «Μαύρου Θανάτου»

Τα λείψανα 48 ανθρώπων, ανάμεσά τους 21 παιδιών, όλα θύματα του «Μαύρου Θανάτου» (επιδημία πανώλης) κατά τον 14ο αιώνα, βρέθηκαν σε έναν μέχρι πρότινος άγνωστο μαζικό τάφο στην μονή Thornton στο Λίνκολνσαιρ της Αγγλίας.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η επιδημία του «Μαύρου Θανάτου» ήταν τόσο μεγάλη, αναγκάζοντας τους κατοίκους της πόλης να μετακινηθούν σε νοσοκομεία της υπαίθρου.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια -μεταξύ του 1348 και του1349- η επιδημία στοίχισε την ζωή σε σχεδόν τους μισούς κατοίκους στην Αγγλία. Το μέγεθος της τραγωδίας φαίνεται από τους μαζικούς τάφους που έχουν βρεθεί σε μεγάλες μεσαιωνικές πόλεις της Αγγλίας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστο ότι οι μικρές αγροτικές κοινότητες διέθεταν τέτοιους τάφους.

Η μελέτη με τις λεπτομέρειες από τα ευρήματα δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Antiquity.

Οι 48 άνθρωποι στον εν λόγω μαζικό τάφο θάφτηκαν σε διάστημα μερικών ημερών, αλλά με μεγάλη προσοχή και φροντίδα, αφού οι άνθρωποι του νοσοκομείου φρόντισαν ώστε να είναι προσεκτικά τοποθετημένοι μέσα σε αυτόν, ο καθένας ξεχωριστά, ώστε να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλον, και όλοι τυλιγμένοι σε σάβανα.

«Ύστερα μεσαιωνικά νεκροταφεία είναι σπάνια στην Αγγλία. Ο μαζικός τάφος στο Thornton Abbey ξεχωρίζει από άλλα παραδείγματα του 14ου αιώνα, λόγω της αγροτικής τοποθεσίας του και της σύνδεσής του με το μοναστήρι», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα θύματα του «Μαύρου Θανάτου» εγκατέλειψαν τις πόλεις και κατέκλυσαν τα νοσοκομεία εκεί, μόνο για να πεθάνουν στο μοναστήρι και το νοσοκομείο του λίγο μετά το ταξίδι τους.

Μία ανάλυση των δοντιών που ανακτήθηκαν από 16 από τα λείψανα, αποκάλυψε ίχνη DNA του Yersinia, παθογόνου παράγοντα για τον «Μαύρο Θάνατο», τον ίδιο παράγοντα της επιδημίας που σάρωσε το Λονδίνο.

Καθώς ο μαζικός τάφος φαίνεται να έχει διαταραχθεί στο παρελθόν, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος και να περιέχει περισσότερα θύματα της επιδημίας.

ΚΟΣΜΟΣ, ΑΓΓΛΙΑ, ΤΑΦΟΣ, ΜΑΖΙΚΟΣ, ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!