Αυτά συμφώνησαν Ελλάδα – Κύπρος και Αίγυπτος στην τριμερή συνάντηση

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη τριμερή συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτο πρόεδρο αλ Σίσι.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο πλαίσιο της τριμερούς αλλά και των διμερών συναντήσεων επιβεβαιώθηκε εκ νέου η σταθερή ανάπτυξη της πολύπλευρης και ευρύτατης συνεργασίας των τριών χωρών, μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμούς.

Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν την κοινή δήλωση των Αθηνών στην οποία τονίζεται η σημασία μίας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο της δήλωσης εκφράζεται η υποστήριξή στις προσπάθειες του ΟΗΕ σε Συρία, Λιβύη και Υεμένη και υπογραμμίζεται η ανάγκη ειρήνης στη Συρία με όρους που θα επιτρέψουν την ανοικοδόμηση και συμφιλίωση της χώρας.

Διατυπώθηκε η συμφωνία για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών όπως ο ISIS καθώς και η ανάγκη για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης, της καταπολέμησης των δικτύων διακινητών.

Ζητείται επίσης η δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα, για την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος στην Αίγυπτο, για την την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, καθώς και για την προώθηση αγωγών ενεργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαιού.

Επιπλεόν, υπήρξε συμφωνία για την ανάπτυξη της διαλιμενικής συνεργασίας, ενώ συζητήθηκαν οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει η καταστκευή της νέας διώρυγας του Σουεζ, καθώς και οι δυνανότητες για αμοιβαίες επενδύσεις.

Ανέφερε ακόμη ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός μόνιμου συνεννόησης και συνεργασίας, με ένα συμβούλιο που θα συναντιέται τακτικά.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός οι τρεις πλευρές συμφώνησαν οι συναντήσεις να μην έχουν μόνο έναν θεωρητικό χαρακτήρα αλλά να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν γίνει.

Στην επόμενη συνάντηση στο Κάιρο θα έχουμε να παρουσιάσουμε αποτελέσματα, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας ότι πιθανώς να εξειδικευτούν με εγκαίνια συγκεκριμένων έργων στο έδαφος της Αιγύπτου και αργότερα στο κυπριακό έδαφος και στο ελληνικό.

Κλείνοντας επανέλαβε ότι στόχος η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κοιτίδα ειρήνης και ανάπτυξης όπως αρμόζει στην ιστορία της. «Θέλουμε την Μεσόγειο μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Βάζουμε σήμερα γερά θεμέλια» ανέφερε.

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!