αυστρία-τουριστικά-αφιερώματα-σε-χίο-256204
ΚΟΣΜΟΣ | 03.06.2013 | 18:04

Αυστρία: Τουριστικά αφιερώματα σε Χίο, Ζάκυνθο, Καβάλα, Θάσο και Δράμα,

Ολοσέλιδο αφιέρωμα στη Χίο, «το νησί των 53.000 κατοίκων που προσφέρει πάρα πολλά σε ανενόχλητη ηρεμία σε ήσυχα ορεινά χωριά και μικρούς κόλπους» δημοσιεύει η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», με τίτλο «Γοητεία-ρετρό χάρη στην οικονομική κρίση» ενώ ένα δεύτερο δημοσίευμά της ασχολείται με την αποκαλούμενη «Θερινή Ακαδημία Ζακύνθου» ένα πρόγραμμα μαθημάτων κάθε είδους για τους Αυστριακούς επισκέπτες του νησιού.

Στην Καβάλα, τη Θάσο αλλά και τη Δράμα, είναι αφιερωμένο δημοσίευμα στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο πράσινος βορράς της Ελλάδας».

¨Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στο αφιέρωμα της «Ντι Πρέσε» για τη Χίο, αφού τονίζεται πως το νησί προσφέρει όλα όσα σχετίζονται με τον τουρισμό, από τη γνωριμία με τον τόπο και τους ανθρώπους του, τα πρωτότυπα, την ιστορία και τις νέες ιδέες, γίνονται αναλυτικές αναφορές στις ομορφιές του νησιού, στις ιδιαιτερότητές του με τον άγονο βορρά και τον πλούσιο νότο, αλλά και στην παραδοσιακή, πλούσια κουζίνα του.

Υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι παρά την οικονομική κρίση και τις επιδιώξεις για προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, το νησί – το οποίο διαθέτει 6.000 κλίνες σε κλασικά ξενοδοχεία ή παλιά αρχοντικά ανάμεσα σε πορτοκαλιές και λεμονιές και όπου η τουριστική περίοδος αρχίζει στα μέσα Μαϊου και διαρκεί έως τον Οκτώβριο – δεν κινδυνεύει από μαζικό τουρισμό, όπως συμβαίνει στις απέναντι τουρκικές ακτές.

Στο αφιέρωμα περιγράφονται συγκεκριμένες περιοχές του νησιού και οι ομορφιές τους, όπως, για παράδειγμα, της Νέας Μονής «που ανήκει στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά» ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στην παραδοσιακή μαστίχα της Χίου και τις διάφορες χρήσεις της.

Στο αφιέρωμα της ίδιας εφημερίδας στην ευρέως γνωστή στην Αυστρία «Θερινή Ακαδημία Ζακύνθου» στο Βασιλικό, που ίδρυσε το 1993 ο Αυστριακός δικηγόρος Βόλφγκανγκ Λένερτ, περιγράφονται τα διάφορα «μαθήματα» (από γράψιμο μυθιστορήματος, χορό, μέχρι κεραμική) που περιλαμβάνει το πρόγραμμά της και προσφέρονται σε πακέτα διακοπών στους επισκέπτες. Όπως τονίζει ο ιδρυτής της, η Θερινή Ακαδημία είναι ένας ανοικτός κόσμος και οι συμμετέχοντες σε αυτήν έχουν έντονη επαφή με τους κατοίκους, τους οποίους σέβονται και έχουν φίλους, κάτι το οποίο, κατά την άποψή τους, ολοένα και σπανίζει στην Ελλάδα καθώς τα ταξιδιωτικά γραφεία συνεργάζονται, πλέον, περισσότερο με ξενοδοχειακές μονάδες, με «all inclusive».

Στην «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» παρουσιάζονται η παλιά πόλη της Καβάλας – με τα παραδοσιακά σοκάκια και σπίτια που ανάγονται στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – το Βυζαντινό Κάστρο, το επιβλητικό υδραγωγείο του 15ου αιώνα, η κατοικία όπου γεννήθηκε ο πασάς της Αιγύπτου, Μεχμέτ Αλί, τα εργοστάσια καπνού, ενώ γίνεται αναφορά στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, από όπου ξεκίνησε την εκστρατεία του ο Μέγας Αλέξανδρος, και στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, της πρώτης χριστιανής.

Όσον αφορά τη Θάσο, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, το γραφικό λιμάνι, το αρχαιολογικό μουσείο, οι ανθισμένοι κήποι των σπιτιών, καθώς, επίσης, το ορεινό χωριό Παναγιά με τα εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια και τα σοκάκια του. Επίσης, στο αφιέρωμα τονίζεται ότι την εικόνα του νησιού ως μοναδικού τουριστικού προορισμού, συνθέτουν οι όμορφες παραλίες του με τα κρυστάλλινα νερά τους αλλά και η παραδοσιακή κουζίνα.

Στο αφιέρωμα σημειώνεται ότι η Δράμα αποτελεί αφετηρία πολλών διαδρομών, ανάμεσα στις οποίες και εκείνη γύρω από το προστατευόμενο δάσος του Φρακτού.