Αυστρία: Για προσπάθεια φίμωσης του Τύπου κατηγορείται η κυβέρνηση Κουρτς

Για φίμωση του Τύπου κατηγορείται ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, που ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα FPO.
Ο Αυστριακός υπουργός βρίσκεται στη δίνη σκανδάλου με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ευθέως για την πολιτική του απέναντι στα ΜΜΕ… α λα Ορμπάν μετά τη δημοσίευση οδηγιών που έχουν στόχο τον περιορισμό της συνεργασίας της αστυνομίας με εφημερίδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Σε επιστολή του Κικλ, η οποία διέρρευσε στον Τύπο, το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών συνέστησε στις περιφερειακές διευθύνσεις να περιορίσουν στο «ελάχιστο νόμιμο» την επικοινωνία με τρεις εφημερίδες που ασκούν αντικυβερνητική πολιτική: την «Kurier», τη «Standard» και τη «Falter».

Η επίμαχη επιστολή, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπει επίσης ότι η εθνικότητα και το καθεστώς ενός αιτούντα άσυλο ή ενός ατόμου που έχει ήδη λάβει άσυλο θα πρέπει να αναφέρονται συστηματικά στα άρθρα του Τύπου.

Όπως μεταδίδει ο αυστριακός Τύπος, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Οικολόγοι κατήγγειλαν «τη φίμωση των ανεξάρτητων μέσων», καθώς και την απόπειρα «ορμπανοποίησης» της Αυστρίας, μια αναφορά στον Ούγγρο πρωθυπουργό. Οι Φιλελεύθεροι ζήτησαν από το κοινοβούλιο να καλέσει αύριο τον Κικλ ζητώντας από τον συντηρητικό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς «να βγάλει συμπεράσματα».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αυστριακού καγκελάριου. Από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κουρτς υπογράμμισε ότι «οποιοσδήποτε περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου είναι απαράδεκτος». Η εφημερίδα «Kurier» κατήγγειλε «τον έλεγχο του Κικλ επί των μέσων ενημέρωσης», ενώ η Standard εξέφρασε την αγανάκτησή της για «την ολομέτωπη επίθεση στην ελευθερία των μέσων».

Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι απέστειλε «προτάσεις» προς τις περιφερειακές διευθύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα μέσα τα οποία αφορούν αυτές συχνά «μεροληπτούν» στο δημοσιογραφικό τους έργο. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας διαβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία δεν προέρχεται από τον Κικλ και ότι το mail «δεν ισοδυναμεί με οδηγία».

O Κικλ, πρώην γενικός γραμματέας του FPO που θεωρείται ο εγκέφαλος του κόμματος, δέχεται έντονα πυρά από τον Δεκέμβριο όταν ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών.

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΤΥΠΟΥ, ΦΙΜΩΣΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!