Αυστραλία: Εκλογές στις 7 Σεπτεμβρίου

Γενικές εκλογές για τις 7 Σεπτεμβρίου προκήρυξε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ, έξι εβδομάδες μετά την ανατροπή της πρώην ηγέτιδας του κόμματος Τζούλια Γκίλαρντ στις εσωκομματικές εκλογές, τερματίζοντας μία πολυκύμαντη τριετή θητεία των Εργατικών στην εξουσία.

Ο Ρούντ ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών με ηλεκτρονικό μήνυμα στους οπαδούς του κόμματος.

Ο Ρουντ, που είχε χάσει τις εσωκομματικές εκλογές του κεντροαριστερού κόμματός του τον Ιούνιο του 2010, έκτισε έκτοτε μία δημοφιλή εικόνα, επιτελώντας μία εντυπωσιακή πολιτική επιστροφή. Μολαταύτα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο επικρατέστερος για νίκη στις εκλογές παραμένει ακόμη ο συντηρητικός ηγέτης Τόνι Άμποτ.

Η κυβέρνηση του Ρουντ ενδέχεται να πέσει εάν απολέσει έστω και μία έδρα στο Κοινοβούλιο. Σήμερα η κυβέρνησή του διαθέτει 71 έδρες (από τις 150) στο Σώμα, με την αντιπολίτευση να έχει 72, τους πράσινους μία και έξι ανεξάρτητους από όλες τις παρατάξεις.

Οι συντηρητικοί του Άμποτ έχουν υποσχεθεί πως μόλις επανέλθουν στην εξουσία θα καταργήσουν τον φόρο 30% επί των κερδών από τον άνθρακα, τα μέταλλα, ή την εξώρυξη, όπως και την φορολογία 24,15 δολαρίων Αυστραλίας ανά τόνο άνθρακα.

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΑΜΠΟΤ, ΓΚΙΛΑΡΝΤ, ΡΟΥΝΤ


Αφήστε μια απάντηση